Министерството на туризма иска три пъти по-голям бюджет от тазгодишния
Министерството на туризма иска три пъти по-голям бюджет от тазгодишния / снимка: DarikNews.bg

Министерството на туризма ще поиска за 2016 година три пъти по-голям бюджет от тазгодишния, заяви в Кърджали министър Николина Ангелкова. Тя беше в родопския град по повод третото издание на Фестивала на баницата, известен още с името „Бъдеще с традици". 34 милиона лева ще са необходими на ведомството, за да може да се справи с отлива от туристи в България през 2015 година в размер на 15 процента, независимо че според министъра, българските туристи са се увеличили с 5 на сто. Парите ще са необходими още за създаване на кадри в туризма и за реклама на България като туристическа дестинация по света.

Ангелкова коментира пред журналисти, малко след като двете с народния представител Цвета Караянчева разточиха пред погледите на участниците във фестивала кори за вита баница, че над 40 000 са културно-историческите паметници в България и в този смисъл културно-историческият туризъм и през 2016 година ще е един от приоритетите пред туристическото ведомство.

Министър Ангелкова определи настоящия туристически сезон като особено труден, а за преодоляването на проблемите вече били сключени споразумения с водещи туроператорски фирми, масирана реклама по интернет оператори.

„Освен това през следващата седмица на оперативно заседание на Министерския съвет ще бъде представена концепция за управление на морските плажове, които през 2016 година преминават към Министерството на туризма. В нея ще бъдат определени концесионните такси, както и контрол върху таксите за шезлонг и чадър", коментира министър Ангелкова.

По думите й се предвижда и създаването на междуведомствен съвет с участието на министерството на туризма, социалното и образователното, за решаване на проблемите с кадрите в туризма.

Освен министър Ангелкова и народния представител Цвета Караянчева, гости на фестивала на баницата бяха още евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков и най-младият депутат в парламентарната група на ГЕРБ в НС и председател на младежката организация на ПП ГЕРБ Георг Георгиев.