Разград – рекордьор по най-много безработни за едно работно място
Разград – рекордьор по най-много безработни за едно работно място / www.ime.bg

Област Разград е рекордьор в негативна класация, свързана с анализ на пазара на труда. Изследването „Свободни работни места: къде, колко и за каква заплата“ е публикувано в седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. В него се съпоставят данни на Агенцията по заетостта за броя безработни и свободните работни места.

Изследването сочи, че свободните работни места в бюрата по труда в цялата страна са 14 771. Средната брутна заплата за свободните работни места е 536 лв., което е по-ниско от средната заплата в страната според Националния статистически институт – 868 лв. Авторът на анализа обяснява това с факта, че свободните работни места са предимно за по-ниско квалифициран труд. От обявените работни заплати над 1000 лв. половината свободни места са в столицата.

Средната работна заплата е най-висока в София – 747 лв., а най-ниска – във Велико Търново – 428 лв. По този показател Разград е на 19-то място сред 28-те областни центрове със заплата от 489 лв.

Столицата на Лудогорието обаче води класацията за най-много безработни, които се борят за едно работно място – 67 души. Най-малка е тази цифра за Русе – 9 души, а средно за страната за едно работно място се състезават по 21 души.

Авторът на изследването уточнява, че „профилът само на част от безработните пасва на обявените работни места; в много случаи няма безработни, чиято квалификация, образование и опит да отговарят на търсените в обявите за свободни места. Т.е. теоретично може срещу един свободно място да стоят 67 безработни, но нито един от последните да не е подходящ за това място.“.

Безработните в България по официални данни са 309 781, в област Разград към края на юли са 8 014.