Съединението оживява на площада в Съединение
Съединението оживява на площада в Съединение / снимка: Община Съединнение
Съединението оживява на площада в Съединение
81561
Съединението оживява на площада в Съединение
  • Съединението оживява на площада в Съединение

Историческите събития от Съединението на Княжество България и Източна Румелия  оживяват тази вечер в град Съединение. Актьори обличат старинни костюми и носят оръжия, а четниците пристигат с коне на площада, съобщи за Дарик Анета Атанасова от местното  читалище. Традиционната за града, носил името Голямо Конаре, възстановка  е поверена на  самодейната театрална трупа.

Ролята на знаменоската Недялка Шилева от няколко години се изпълнява от  Лиана Панделиева. Образът на генерал-губернатора  Гаврил Кръстевич пресъздава Костадин Караиванов. Георги Адърски играе кмета Петър Шилев, а Райко Гануков - Чардафон.  Възстановката започва от 20.30 часа.

Преди това в църквата „Св. Атанасий“ се отслужва панихида, изнася се знамето на Голямоконарската чета и тръгва литийно шествие, уточни Атанасова.

Програмата за празника на Съединение започна още сутринта с издигането на знамената, детско утро и тържествена сесия на Общинския съвет. Следобед се провеждат народни борби, а вечерта започва с голям концерт с над 200 самодейци от града и съседните села. Кулминацията е тържествената заря-проверка.