Затягат мерките за сигурност на летищата
Затягат мерките за сигурност на летищата / Thinkstock/Getty Images

Затягат сигурността по летищата в страната. От началото на септември - пътниците и техният багаж ще се проверяват за следи от взривни вещества. Допълнителните мерки се въвеждат в цяла Европа за предотвратяване на терористични актове, информира Нова ТВ.

От няколко дни, освен традиционните проверки на документи и на багаж, по летищата вече има и допълнителен контрол. Той включва взимане на натривки за наличие на следи от експлозиви от ръцете, багажа и дрехите на пътниците, като крайната цел е предотвратяване на терористични опити.

Такива проверки вече се извършват и по всички летища у нас. Властите по аерогарите приканват встрани от опашката някои от пътниците и взимат проби за следи от барут или други взривни вещества.

"Това е един много бърз и кратък процес, при който от определени зони на пътниците се взимат натривки. Оборудването за няколко секунди прави анализ и дава резултат. Важно е да се знае, че е абсолютно безвреден за тези, които го използват, както и за самите пътници”, обясни Владимир Рапонджиев от дирекция “Сигурност” на Летище София.

Този метод на проверка експертите наричат „електронно куче” и от години с него следят за терористи в най-рисковите зони. За експлозиви може да се дебне навсякъде. Досега в проверените взривни вещества не са открити.

Допълнителните проверки обаче могат и да забавят пътуващите при чекирането.

Мярката се въвежда на всички летища на територията на ЕС и на Швейцария. Така че ако тръгвате на път със самолет, отделете малко повече време за проверки.