Граждани организират превоз за бежанци в социалните мрежи
Граждани организират превоз за бежанци в социалните мрежи / снимка: БГНЕС

Близо 2200 души са се присъединили към кампания в социалните мрежи, организираща конвой от частни коли и ванове, които да помогнат с придвижването на стотиците имигранти в Унгария.

„Австрийското правителство и ЕС стоят безучастно и наблюдават, докато хората по улиците на Будапеща - без никакви необходими консумативи, трябва да понасят ужасяващи условия", написаха организаторите на инициативата във фейсбук. „Затова се намесваме и организираме конвой от бусове и автомобили, за да закараме на безопасно място бежанците", се казва още в съобщението.

Организаторите призовават шофьори да дойдат във Виена в неделя сутрин и да тръгнат за Унгария, за да могат да закарат колкото се може повече имигранти до Австрия или Германия. Според тях решението за започването на кампанията е било взето, след като унгарските власти са спрели своите железопътни линии до Западна Европа, докато хиляди имигранти са се събирали по гарите в страната.

Австрийските власти заявиха, че подпомагането на нелегалната имиграция е нарушение на закона и може да се накаже с глоба до 5000 евро.

В петък четирима австрийски активисти бяха арестувани в Будапеща, след като са планирали да закарат имигранти в Австрия, което според унгарските закони може да им докара до пет години затвор.

Източник: БГНЕС