Делегация от Одрин присъства на масово обрязване на момчета в Омуртаг
Делегация от Одрин присъства на масово обрязване на момчета в Омуртаг / Пресцентър община Омуртаг

Кметът на Омуртаг Неждет Шабан посрещна днес делегация от турския град Одрин. Тя бе водена от областния управител на Одрин Дурсун Али Шахин, а сред гостите бяха още генералният консул на Република Турция в Бургас - Ниязи Акьол, представители на религиозни институции, директори на няколко дирекции в Областната управа на Одрин и представители на бизнеса от южната ни съседка. Поводът за посещението им бе организираното под патронажа на областния управител на Одрин и със съдействието на община Омуртаг обрязване на момчета от мюсюлмански произход, както и предстоящото откриване на реставрираната с дарени средства от Турция 200 годишна джамия в село Величка.

Неждет Шабан приветствайки гостите с „Добре дошли" изрази увереност, че с тази среща и предстоящите днес събития вече е поставено едно добро началото на културните и бизнес отношенията с Одрин и запозна гостите със социално - икономическото състояние на общината. След срещата в Общинска администрация кметът съпроводи делегацията до Градския стадион, където бе извършен масов сюнет на 127 момченца от мюсюлмански произход от региона. Религиозно-медицинският ритуал се извърши от двама турски лекари и беше безплатен за децата и техните родители.

Гостите, съпровождани от домакините, откриха и ремонтираната джамия и новоизграденото към молитвения дом минаре в село Величка. Събитието започна с фолклорна програма на детски състави от селата Плъстина и Драгановец, както и от град Русе. След официалното прерязване на лентата мероприятието продължи с молебен и освещаване.