Екопътека "Хвойна-Ставруполи" е най-дългата екопътека в България. Тя свързва село Хвойна с гръцкия град Ставруполи. Само българската част на пътеката е над 100 км.

"Райско пръскало" е най-високият водопад на Балканския полуостровов, намира се в резерват Джендема. Маршрутът започва на 4 километра от Калофер, целият е маркиран и често има табели и указания, за да не изгубите ориентация. Преходът отнема 4-5 часа.

Екопътека "Крушунски водопади"се намира в района на Западния Предбалкан. По екопътеката можете да разгледате Крушунските водопади и езерцата, които образуват. Районът е богат на пещери.

Екопътека "Седемте рилски езера" . Двата най-популарни маршрута са Сепарева баня и Рилски манастир. От манастира преходът е по-труден, но предлага невероятни гледки.

Екопътека към водопад Камико. Тя се намира в Искърското дефиле. Пътеката тръгва от Гара Бов и правейки кръг се върща обратно в него.

Екопътека "Видимско пръскало". Трасето върви успоредно на река Пръскалска, минава през вековна букова гора и отвежда до скални стени, от които се спуска 80-метровият водопад  "Видимско пръскало".

Южнородопската екопътека е дълга около 19 километра. Разходката ще ви заведе до няколко водопада, от които най-дългият е 20 метра. Най-интересната забележителност там е  Дяволският мост.

"Хотнишка екопътека". Намира се на 14 километра от Велико Търново и е дълга 1,5 км. Започва от Хотнишки водопади  е една от най-живописните в страната.

"Трънската екопътека" се намира до границата със Сърбия, на 80 км. от София. Най-дългият маршрут е около 8 километра.