Нощен етап на рали „Сливен“
Нощен етап на рали „Сливен“ / Дарик Сливен, Архив

35-тото издание на Рали „Сливен” стартира тази вечер. Церемониалният старт е в 17.30 ч. на площад „Хаджи Димитър“. Веднага след това, от 19 ч., е първата скоростна отсечка „Сливен“, която е по улиците на града, с дължина 2,5 км.

Ралито е 8-и кръг от Европейския рали трофей на ФИА и 4-и кръг от шампионата на България . За първи път от 5 години насам в рали „Сливен“  има 43 заявени екипажа. Рали „Сливен“ е валидно за Европейския рали трофей на ФИА и за националния шампионат, а  сред заявените  екипажи е лидерът в надпреварата за ЕRT Мурат Бостанджъ, който спечели рали „България“, а седмица след това и домашното си рали „Босфор“.

В Сливен ще стартира цялата чуждестранна компания от рали „България“ - Рашид Ал Кетби от Дубай, Рок Турк от Словения, и Золтан Бесеней от Унгария, Ядиз Авджъ и Еркан Гурал от Турция, Андрей Кореану от Румъния. В пълен състав са и сливенските асове – Георги Василев, Борис Григоров, Мартин Сурилов, Игнат Исаев, Георги Гераджиев. Три от тях ще се състезават в новия шампионат на Хюндай Рейсинг Трофи. Това са Григор Григоров/Янаки Янакиев, Дочо Цвятков/Линда Багерова и Христо Геров/Димитър Спасов.

Други три екипажа ще се състезават за купата на кмета, това са Йордан Георгиев, Павлин Русев и Мартин Коев.

Мерките за сигурност са завишени и охраната на ралито ще бъде осигурена от 130 полицаи, 126 маршали, ще се включат и служители на „Общинска охрана и Сот”. 6 реанимобила, 6 автомобила на Пожарната и 6 на Пътна помощ са в готовност да окажат помощ и съдействие.

Общият маршрут на ралито е 453,41 км, от които състезателни са 181,57 км, разделени в 13 специални етапа и 271,41 км преходи.