Три дни Пловдив празнува
Три дни Пловдив празнува / снимка: Виктор Кадири, Дарик радио Пловдив
Три дни Пловдив празнува 3 дни
81546
Три дни Пловдив празнува 3 дни
  • Три дни Пловдив празнува 3 дни

Пловдив отбелязва с тържества днес и утре  една година от спечелването на приза Европейска столица на културата през 2019. Събитията започват довечера  от 20.00 часа в Цар Симеоновата градина с гала- концерт на Държавната опера.  За събитието пристига виртуозен кларнетист от Ню Йорк. Илиан Илиев ще свири край Пеещите фонтани, заедно със солистите, оркестъра и балета на Пловдивската опера под диригентството на Диан Чобанов. Празненствата продължават  и в събота с детска програма през целия ден. От 11.30 оперния театър представя детския мюзикъл „Вълкът и седемте козлета". Предвидени са  и други театрални постановки за деца, работилници и забавления за най-малките до празника на града, който се отбелязва в Деня на Съединението.

Клоунади, акробати и актьори от театъра на огъня, сенките и водата участват във фестивала TeathAir , който вече започна и продължава до края на седмицата  с безплатна програма на открито, като модул от куклено-театралния фестивал „Двама са малко, трима са много". За четири дни се играят 44 представления. Има и програма и в районите „Тракия", „Северен" и „Западен", а гостуващите артисти от Испания, Белгия, Италия и Унгария. При езерото с мечката в Цар Симоновата градина утре можете да видите спектакъла „Райската птица" - първият за България и Европа воден куклен театър. На 5 и 6 септември от театъра на огъня и сенките подготвили атрактивно огнено шоу и шествие на кокили.

Стотици събития са включени тази година в традиционния Есенен салон на изкуствата. Програмата за септември и октомври включва многобройни фестивали, концерти, изложби, улични изяви и съвременни форми на изкуството.  Официалното откриване  е на 5 септември с мултимедийния спектакъл на Теди Москов „Улицата на живо“.

Най-накрая започва свежият фестивал  Shake That Хълм , който трябваше да се проведе още в началото на лятото на Младежкия хълм, но бе отложен два пъти . Поляната в подножието става сцена за много български от различни стилове. Осигурени са и достатъчно хамаци, каза Павел Начев от организаторите на новия фестивал.  Междувременно организаторите на Айляк фест, заявиха че тази година техният фестивал, станал известен като събитие на същото място и по същото време, няма да се проведе заради локацията. Те планират следващата година да има Айляк фест в отдалечено от градската среда място и  обвиниха хората, които правят Shake that хълм в опити за плагиатство и възползване от създадената вече публика.

Празничната програма за 130 години от Съединението на България и празника на Пловдив започва на 6 септември в 9.30  часа с   40-тия  Международен мемориален маратон „Съединение“ от площада на град Съединение до площад „Съединение“ в Пловдив. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествен молебен  от 10 часа в катедралния  храм „Света Богородица”. По обяд на площад „Стефан Стамболов“  ще свири Духов оркестър – Пловдив, а от 17 часа там започва празничния концерт. Вечерта  пред Военния клуб  комитет „Родолюбие“ провеждат възстановка на събитията от 1885 г., а в Музея на Съединението се открива Национална изложба „Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви,библиотеки и частни колекции“ . Тържествената заря-проверка е от 20.30 часа на   площад „Съединение“.

Следващата седмица отново е изпъстрена с културни събития.

Омагьосваща музика, провокативна съвременна сценография и триизмерна прожекция обещават създателите на първият български 3D концерт-спектакъл. Мегапродукцията "Рибарят и неговата душа" ще се играе на пловдивска сцена на 9 септември в Палата 2 на Пловдивски панаир. От екипа заявиха, че там могат да покажат целия блясък и визуални ефекти, след като първоначално обявеното място на Летния театър бе променено заради неблагоприятна прогноза за времето. 3D концерт - спектакълът обединява цветна палитра от талантливи музиканти и актьори.

До 10 септември можете да станете част от международния филмов фестивал “Любовта е лудост” като гледате 7 от най-добрите участници тази година в Lucky Дом на киното в Пловдив.

20 представления са включени в тазгодишната програма на фестивала „Сцена на кръстопът“, който се провежда в Пловдив от 10 до 23 септември. Под мотото „Театърът. Следите“. Две от четирите премиерни заглавия са на Драматичния театър в Пловдив. В есенния фестивал се включват 12 трупи от страната и 3 чуждестранни с общо 1000 изпълнители и театрални екипи. Откриването на 19-то издание е на 10 септември в Дома на културата  с постановката „Сестри Палавееви“ по едноименния роман на Алек Попов .

Повече от 100 събития ще има тази година по време на фестивала „Нощ/Пловдив" на 11 и 12 септември. Събитието, познато като Нощта на музеите и галериите, се провежда вече в 5 тематични направления, за които има отделни брошури с програмата и локациите.

 

Повече за културните събития през тази и следващата седмица чуйте в прикачения файл