Код жълто за „моряците“!
Код жълто за „моряците“! / снимка: БГНЕС, архив

Черно море забуксува в първенството с неубедителните си резултати и игри от началото на сезона.  Подобно на миналия сезон и стартът на този не впечатлява, а по-скоро разочарова. Е, актив от 8 точки в 7 мача при Спасов звучи по-добре от  2 точки от 5 мача при Станков, но като се погледне класирането и тогава, и сега „Морето”  е някъде около дъното. За сравнение, след 7-ия кръг миналия сезон тимът бе с 5 точки, благодарение на спечелените 3 срещу Локо Пд под ръководството на завърналия се тогава на „Тича“ Спасов. Eстествено има разлики около старта на сезона тогава и този сега. Този сезон футболната кампания за „Морето” започна с участие в Лига Европа, което разстрои донякъде представянето в първенството, но това не бива да се приема като извинение.

Спечелената купа срещу Левски тази година, а и по–късно  суперкупата срещу Лудогорец, трябваше да подействат като катализатор за самочувствие и постоянство. Самочувствие имаше, но не в игрово изражение, а колкото до постоянството, то явно поне засега няма почва на „Тича“.

Мотивацията наистина е много важна в спорта. Липсва ли тя, в повечето случаи липсват и резултатите.  Ще ви върна към един коментар на треньора Никола Спасов след спечелената Суперкупа срещу Лудогорец в Бургас. Ето няколко цитата в gong.bg от изказването му тогава: 

"Мисля, че победихме Лудогорец най-вече с желание. Момчетата се раздадоха максимално и това беше разликата. Бяха много стриктни в това, което си говорихме преди мача.....

....Видяхте, че не започнахме добре шампионата, още не сме в най-доброто си състояние, кратка беше почивката. Сега ни е лесно да говорим. Просто в тези два финала успяхме да дадем максимума....

...Трудно е в първенството да се играе по този начин, както днес, всяка седмица. Трябва да има ротация, някои трябва и да почиват. В този аспект още не сме постигнали съвършенство и ще продължаваме да имаме проблеми в следващите мачове”.

Тези думи на Спасов като че ли казват всичко. От една страна той сочи мотивацията като основна причина за успеха в мачовете за купата и суперкупата. И това е така, защото мотивацията носи себераздаване. От друга  страна като причина за неубедителния старт в първенството той посочва кратката почивка, умората и необходимостта от ротация на състава.

Нека се спра на мотивацията!

На практика излиза, че за определени мачове, които са белязани с цел, която може да бъде постигната в рамките на една среща „моряците” могат да се съберат, да са мотивирани, концентрирани и да се раздават максимално, а за други в първенството са на другия полюс. Ако се опрем на фактите май така излиза. С финала за купата до мача с Ботев включително Черно море изигра общо 11 официални срещи. В тях, поне за мен, варненци впечатлиха игрово основно в две (ако изключим донякъде двубоя със Славия). И това бяха финалът за купата срещу Левски и мача за Суперкупата с Лудогорец. Това го казвам не заради  успеха във въпросните двубои и спечелените купи. В тези 2 мача Черно море знаеше за какво играе, знаеше какво прави на терена  и показа стил, показа почерк, какъвто аз в шампионатните двубои не виждам. Всичко онова, което „моряците”демонстрираха във финала за купата и суперкупата и заради, което спечелиха възхищението на феновете си, липсва в мачовете за първенство. От началото на шампионата с леки изключения, ама много леки..Черно море спи през първото полувреме и на моменти дори показва аристократично пренебрежение към съперника. Игровото пробуждане на възпитаниците на Никола Спасов започва едва тогава, когато в резултат на  летаргичното им отношение вече са вадили поне веднъж топката от мрежата си. Не сте съгласни ли? Я да погледнем фактите!

Кръг 1: Пирин-Черно море (1-1)

Варненци се вдигнаха едва след гола на Мартин Тошев в 55-ата минута, за да покажат, че могат да скрият топката от съперника, да водят играта и да изравнят, макар и в 93-ата чрез Курьор. За пълен обрат логично времето не им стигна.

*Съгласен съм, че тук играчите бяха уморени предвид домакинството им в Лига Европа с Динамо Минск и пътуванията до Разград и Благоевград.

Кръг 2:  Черно море-Лудогорец (2-3)

„Моряците” се събуждат едва след втория гол на Лудогорец, дело на Вандерсон в 63-ата. Показаха, че могат, ама „късно либе за китка”, след като преди това изявите им на терена бледнееха, а агресията типична за тима бе само на хартия.

Кръг 4: Черно море-Левски (0-1)

Тук „моряците” не само, че отново изиграха слабо първо полувреме, а и второ им беше такова. Аз от този мач даже нищо не си спомням.

Кръг 5: Берое-Черно море (1-1)

Може би най-показателният двубой. Познат сценарий! Проспано първо полувреме, което логично завърши с гол във вратата на Китанов. През втората част „моряците” изцяло бяха господари на терена и предвид представянето им преди почивката, ако някой не ги познаваше би казал, че Кольо Спасов е изкарал друг отбор вторите 45 минути. Не само, че изравниха, а можеха и с лекота да вземат мача. Но.., както би казало човечето с ципа на устата Минутко от предаването „Минута е много“: „Няма време!“

Кръг 7: Ботев-Черно море 2-1

Отново и отново и отново! Не слабо, а безобразно първо полувреме, в което  варненци се задоволиха с 2,5 анемични удара към вратата на Ботев. Всъщност тук защо говоря само за първото полувреме, след като Никола Спасов определи като безобразно представянето на тима му през целия мач. Любопитното е, че в този двубой дори фактът, че играе с човек повече не развълнува веднага „Морето”.  Трябваше Илия Николов да се навежда и да вади топката от мрежата си, че чак тогава „моряците” да им просветне, че Ботев сам няма да се бие.

Много съм критичен, нали?  Вероятно, когато някои от футболистите или въобще от клуба прочетат това, което съм написал мислено ще ми „теглят по една....”. Но преди това ще им напомня, че когато са впечатлявали не съм пропускал да ги похваля и дори да им лепна прозвището Гладиатори. Справка: коментарите ми в gong.bg, докато работех там.

Е, сега ще покажа и самокритика! Сгреших, или по-скоро избързах, като нарекох „моряците” гладиатори,  защото гладиатор не се става само в една битка, а в поредица от такива, в които респектираш с дух, желание, концентрация и ПОСТОЯНСТВО.

Другото дразни. Кое ли...? Това лъкатушене! Биеш с 10 души Левски за купата и не знаеш къде се намираш срещу 10 от Ботев Пд. Удряш звездния Лудогорец за суперкупата, а си се спуснал с асансьора на 8-ата позиция в първенството.

Спечелени Купа и Суперкупа! ОК! Страхотно постижение! Но тези купи са вече в историята. Ако някой на „Тича” не е разбрал, в момента тече шампионатът. Седем кръга минаха...