Регионален исторически музей представя колекция на Златю Бояджиев
Регионален исторически музей представя колекция на Златю Бояджиев / пресцентър

От 3 септември до 15 октомври жители и гости на Благоевград ще имат възможността да посетят изложбата “Колекция от творби на Златю Бояджиев“, която показва 22 творби на една от най-ценните колекции съхранявана във фонда на отдел “Художествен“ при Регионален исторически музей - Благоевград.

Картините са посветени на Пиринския край. Те носят популярното заглавие "Мелнишки цикъл”. Художникът създава уникалните живописни картини, пленен от красивата природа в този край, след като през 1975 г. тогавашната общинска управа на Благоевград кани Златю Бояджиев да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона.

„Мелник”, „Кърланово”, „ Кошари край Кърланово”, „Пастирки” и „Овчари” са само част от невероятните интерпретации на автора. Значителна част от този цикъл е закупена от община Благоевград и през 1977 година е предоставена на Регионален исторически музей – Благоевград. Така Благоевград може да се похвали с една значителна колекция, която е безценен принос в националната живописна съкровищница.

През 2009 година изложбата „Колекция от творби на Златю Бояджиев” е представена на 14-тия Салон на изкуствата в НДК.

Златю Бояджиев е роден е през 1930 година в Брезово. Завършва живопис в Националната художествена академия в София. През 1951 година художникът получава тежък инсулт и дясната му половина се парализира. След няколко години започва да рисува с лявата ръка.

Така творчеството му се разделя на два периода – първият период се характеризира с класически маниер при композирането, при втория период стилът на художника се променя коренно по посока на гротесковата образност, включването на десетки фигури в композициите и експресивна цветност. Златю Бояджиев умира на 2 февруари 1976 година.