Ройтерс: България и Унгария ще издигат 5-метрова стоманена ограда по границите си
Ройтерс: България и Унгария ще издигат 5-метрова стоманена ограда по границите си / снимка: БГНЕС, архив

Унгария и България обмислят възможността да издигнат висока 5-6 метра стоманена ограда по участъци от своите граници, подобна на оградата по границата на Израел с Египет, предаде Ройтерс, като цитира източник от израелския бизнес.

Унгария и България са направили предварителни проучвания за евентуална покупка от Израел на елементи за ограда, каза източникът, пожелал анонимност поради деликатността на преговорите.

И двете страни засилват охраната по границите си, за да пресекат притока на имигранти, мнозина от които са бежанци от войни и се опитват да преминат през техните територии, за да стигнат в по-богати европейски страни на север и на запад, предимно в Германия, посочва Ройтерс.

Но издигане на такива огради - те са високи около 5-6 метра, завършват с режеща тел и на тях са монтирани камери и сензори за движение - би навяло спомени за разделенията в Европа от Студената война. Европейски представители казват, че оградите не биха помогнали за решаване на кризата, пише Ройтерс.

В. „Монд": Бежанци превземат България като крепост

Български и унгарски представители казаха, че се водят разговори за оградата. "Предполагам, че това е така, защото сътрудничеството между израелското и българското министерство на вътрешните работи е доста интензивно", каза българският заместник-посланик в Израел Райко Пепеланов пред Ройтерс. "Засега не мога да ви кажа никакви подробности, но мисля, че сме заимствали колкото е възможно от израелския опит".

Унгарското министерство на външните работи и търговията заяви, че не разполага с информация за израелско-унгарски преговори за купуване на елементи за ограда.

Израелският източник каза, че все още сделка не се очертава, защото има бюджетни ограничения и заради политическата чувствителност в Европейския съюз към издигането на огради за контрол над потока от имигранти и бежанци от Сирия, Ирак, Либия и други страни.

"Оградите не излъчват правилното послание, особено към нашите съседи", каза говорителката на ЕС Мина Андреева.

Новите железни завеси в Европа

Оградата, към която е проявен интерес, е като издигнатата от Израел по 230-километровата му граница с Египет. Тя бе построена за три години и завършена през 2013 г., за да пресече притока на имигранти от Африка и нападенията на ислямистки бунтовници. Израелското правителство плати за нея 380 милиона долара. Подобна ограда би струвала на чуждестранни купувачи близо 15 на сто по-скъпо - около 1,9 милиона долара за километър, казват източници от израелската индустрия.

Издигане на такава ограда би засилило значително сигурността в Унгария и България, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА