Около 5 млн. тона достига реколтата от пшеница
Около 5 млн. тона достига реколтата от пшеница / снимки: МЗХ

Около пет милиона тона по последни данни е получената пшеница в България, каза в Тутракан министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Според нея, въпреки възникналите проблеми за пролетниците - слънчоглед и царевица - в някои райони на страната, в общ план отново ще бъде отчетена добра година.

"От там насетне, обаче, цената на всяка от тези зърнени суровини - и от там на продукцията от тях - зависи от много други фактори, които оказват влияние върху крайно формираната цена", заяви Танева. Тя смята че е важно "държавата да е осигурила прозрачен пазар и да няма картелни споразумения - това означава, че цената ще е справедлива и ще отразява пазарното търсене".

Около 5 млн тона достига реколтата от пшеница
netinfo

Министър Танево откри в Тутракан обновения крайдунавски парк на града. Реконструкцията е по проекта "Тутракан - модерна дестинация на риболовен туризъм, интегриран с история, традиции и изкуство". Проектът е финансиран по оперативната програма за развитие на сектора "Рибарство" 2007-2013 г. по линия на местната инициативна рибарска група "Главиница - Тутракан - Сливо поле". Проектът е последен етап от четири проекта, осъществени през последните години, благодарение на които паркът има нов облик. Министър Танева се срещна със земеделски производители от региона и с граждани на Тутракан.