Унгарската полиция спря влак, потеглил за град Шопрон край границата с Австрия, и нареди на имигрантите да слязат в град Бичке, където има център за приемане на бежанци, предаде Ройтерс. Всички останали пътници са слезли и са се качили на резервен влак.
Имигрантите отказаха да излязат от влака, който трябваше да ги отведе до границата с Австрия, твърдейки че това е клопка на властите, които искали да ги прехвърлят в бежански лагер, се посочва в репортаж на Франс прес от мястото на събитието.

„Убийте ме, убийте ме, предпочитам да умра, вместо да отида в лагер!", вика иракчанин на полицията пред камерите на журналистите пред влака, спрян в малката гара Бичке на 40 километра от Будапеща.

„Помощ! Германия! Не, на лагера!", скандират други имигранти, повечето от които сирийци и призовават унгарските власти да им позволят да продължат пътуването си, предвидено до австрийската граница.

Влакът на компания МАВ /MAV/ беше щурмуван от най-малко 200 мигранти тази сутрин и трябваше по разписание да стигне до градовете Сомбатхей и Шопрон, два града на границата на Унгария с Австрия.

Но когато влакът пристигна в Бичке след няколко десетки километра, той спря и полицията започна да сваля пътниците, за да ги качи на автобуси към местен бежански лагер, според унгарската агенция МТИ.

Британската телевизия Скай Нюз разпространи кадри на полицаи с каски, които се опитват да отведат жена, която крещи и която е легнала на релсите с малкото си дете, сгушено в ръце.

Ситуацията се успокои следобед местно време. Полицаите от отдела за борба с безредиците към 15,15 ч. по Гринуич, въпреки че бяха много, се задоволяваха само да обкръжават влака. Във влажната горещина някои пътници припаднаха и за тях се погрижиха екипи на Червения кръст. Деца започнаха да плачат. Мигрантите отказаха бутилки с вода, подавани им от силите на реда и демонстративно ги изливаха.

Непредвиденото спиране на влака в Бичке, град в който се намира един от четирите основни бежански лагери в Унгария, беше определено от унгарски доброволец, представил се като говорител на мигрантите, като клопка на властите.
Влакът потегли от гара Келети в Будапеща, която сутринта беше отворена, след като за два дни остана затворена заради притока от мигранти, опитващи се да отпътуват оттам за Западна Европа.

Влакът трябваше да позволи на пътниците да дойда на няколко километра до границата с Австрия. Австрийската национална железопътна компания ОББ /OBB/ обяви, че е склонна да увеличи капацитета си, за да откара мигрантите от Шопрон до Виена.

Около 2000 бежанци пък продължават да се намират на гара Келети в Будапеща този следобед, според оценка на Върховния комисариат за бежанците към ООН.
Още един влак отпътува от гарата със стотина мигранти и с полицаи с каски, официално по посока на град Дьор, на средата на пътя между Будапеща и Виена било до границата със Словакия.

Сред мигрантите, чакащи на гара Келети нетърпението също нараства.

Похарчих 700 евро в понеделник за билети за влака за Мюнхен, разказва сириец, който пътува със съпругата си. „Унгарският премиер Орбан ми напомня на сирийския президент Башар Асад. Напуснах Сирия защото се страхувах, че ще ме арестуват, но тук имам същото чувство", казва Басел, студент по медицина от Дамаск.

Междувременно стана ясно, че всички международни влакове от Чехия, Словакия и Полша вече не могат да пътуват до Будапеща заради големия брой мигранти на главната железопътна гара в унгарската столица, предаде Асошиейтед прес.

Влаковете вместо това ще приключват пътуването си на унгарския граничен град Соб, се посочва в изявление на чешките и на полските железопътни компании.

Пътниците, които не са доволни от този развой, могат да върнат билетите си и ще си получат парите обратно, пояснява полската компания.

Смята се, че 3000 мигранти са се разположили извън гара Келети в Будапеща от дни наред. Условията там се влошават сериозно въпреки усилията на доброволци да раздават храна, лекарства и дезинфектанти на мигрантите.

Източник: БТА