Реформаторите ще развиват IT индустрията, обещават до 1000 нови работни места в сектора
Реформаторите ще развиват IT индустрията, обещават до 1000 нови работни места в сектора / DarikNews.bg

Реформаторският блок във Велико Търново представи програмата си за управление на общината за периода до 2019 г. Приоритетите са разпределени в 13 основни точки, сред които инфраструктура, местни данъци и такси, европейски програми, образование, култура, здравеопазване и социални дейности, туризъм, сигурност, населени места, младежки политики, спорт. Основните акценти бяха набелязани от кандидатът за кмет Мирослав Трифонов, който представи част от кандидат-съветниците от гражданската квота на реформаторската листа, както и кандидатите за кметове в няколко населени места на общината.

“Реформаторският блок във В. Търново гарантира, че ще изпълнява програмата си за управление компетентно и отговорно. Като дясна политическа формация ще насочим усилията си за реализиране на добавена стойност в икономическата сфера и за подобряване на социалните дейности. Основните ни приоритети са постигане на балансирано развитие на общинския център и населените места, благоприятен инвестиционен климат, осигуряване на сигурност, добър жизнен стандарт, чиста и хармонична околна среда”, подчерта Мирослав Трифонов. “Управленската ни програма позволява освобождаването на допълнителен финансов ресурс от около 3 млн. лв. годишно. Това е финансов инструмент, чрез който ще се намалят високите данъци и такси, ще се стимулират потенциалните инвеститори и едновременно с това ще се намалят тежестите за местния бизнес и всички граждани на общината”, обобщи кандидатът за кмет на РБ. Той посочи, че работата по изготвянето на програмата е продължила повече от два месеца с участието на експерти и представители на Гражданския съвет към РБ.

Да се изгради базова инфраструктура, която в момента липсва, в обособените промишлени зони на Велико Търново и да се създадат нови индустриални паркове не само в общинския център, а в населените места, залага в управленската си програма Реформаторският блок. За да се подпомага местния бизнес и бъдещите инвеститори се предвижда изграждане на пътна инфраструктура и транспортна връзка, канализация, водопроводи, електроснабдяване, високоскоростен интернет и газификация на индустриалните зони. Средствата от това ще бъдат осигурени приоритетно от общинския бюджет, от новите оперативни програми и публично-частни партньорства.

В програмата са заложени още разкриване на целодневна детска градина в „Зона В“,  ускорено изграждане на новия градски център с подкрепата на държавата, европроектите и бизнеса и интегрирането му със стария град, благоустрояване на кварталите и населените места с цел изравняване качествата на живот, нов генерален план за организацията на движението, префернции за живеещите в района на „Сините зони“ чрез годишен абонамент, изграждане на нови паркинги, светофарни уредби и кръстовища с кръгово движение. Реформаторите предлагат още да се построи специален полигон в непосредствена близост до Велико Търново за автогонките, които сега са ежедневие в центъра на града и застрашават живота и здравето на  хората.

Кандидатите се ангажират още с възстановяване на обществените тоалетни, третиране на уличната мрежа през зимния сезон със съвременни средства,  редовно измиване на улиците, обособяване на площадки за домашни любимци, далеч от парковите зони и жилищните сгради. От РБ заявяват, че ще определят възможно най-ниските данъци и такси и ще въведат най-сетне системата за заплащане такса битови отпадъци според тяхното количество. Ще се поощрява и разделното събиране на отпадъци, като граждани и фирми ще ползват преференции за това. Ще  се оптимизира числеността на местната администрация, където над 10% от служителите там вече са в пенсионна възраст, подчерта кандидатът за кмет Мирослав Трифонов.

Велико Търново да се превърне в център за развитието на модерни високи технологии, а не да бъде донор  на кадри за други, по-големи градове в страната и чужбина, е другата цел на реформаторите от старата столица. Те поеха ангажимент в следващия мандат да съдействат за разкриването на между 500 и 1 000 нови работни места в сферата на високите технологии. Това е дори занижено обещание, защото според българската аутсорсинг асоциация капацитетът на старата столица е между 2 и 3 000 при добро управление. За целта ще бъде създаден обществен съвет за развитие на високите технологии защото в общината действат над 60 фирми с около 400 програмисти, които трябва да бъдат питани как ще се развива общината, посочи Роман Рачков, кандидат за общински съветник от РБ.

Целта в областта на туризма е старата столица от спирка на нископлатежни екскурзианти  да се превърне в притегателна световна дестинация. Цялата програма е доста обемна и включва още идеи. Освен това е отворена за  гражданите, които могат да дават своите предложения на тел. 0882 30 19 30 и на e-mail: reformatorskiblokvt@gmail.com.

Реформаторският блок представи и част от кандидатите за кметове на селата. За Леденик това е управлявалият два мандата Марин Стоянов. Петър Петров ще кандидатства за втори мандат като кмет на Церова кория. Йордан Калбанов е издигнат за Ресен, Красимира Василева за Хотница и Атанас Кокорков за Русаля.

Като гражданска квота в съветническата листа, освен представителите на партиите в блока, са още уважаваният журналист Елена Чамуркова, която се занимава с политическия ресор в областния ежедневник “Борба”, експертът по европрограми Роман Рачков, предприемачите Недко Цанев и Пламен Петров, както и бизнесменът Цветан Цветанов.

Реформаторите призоваха още да се подкрепи референдума и електронното гласуване. Те обявиха, че на 9 септември организират поклонение в местността „Кръста“ в памет на убитите от комунистическия режим търновци, а за 22 септември излизат с призив  за свободен достъп до интернет. Целта е всички граждани и фирми да премахнат паролите от връзките си, така че туристите да се възползват от безплатен високоскоростен нет, обясни своята инициатива Недко Цанев.