До края на октомври откриват Регионалната система за управление на отпадъците (СНИМКИ)
До края на октомври откриват Регионалната система за управление на отпадъците (СНИМКИ) / снимки: DarikNews.bg, Община Велико Търново

До края на октомври ще бъде официално открита Регионалната система за управление на отпадъците, която ще обслужва общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Елена и Златарица. Строителството на внушителното съоръжение е готово на 90%, като в момента се доставят и монтират съоръженията за модерната инсталация, с която ще се преработва отпадъка и ще бъде превръщан в тор, ел енергия и суровина за промишлеността.

„Етапът, в който се намираме, е практически около 40 дни преди завършването на обекта. Очакваме да имаме готовност за акт 15 в периода 8-12 октомври в зависимост от времето. Обектът ще бъде окончателно предаден в края на следващия месец. Движим се в абсолютен график. Всичко е наред и във финансовата част- доставките са платени в срок, служителите също получават редовно възнагражденията и осигуровките си”, обясни Петър Христов, представител на консорциума, който изпълнява проекта.



Той припомни, че изграждането на завода е на обща стойност над 33 млн. лв., като строителната част е за около 24 млн., а 1 млн. лв. ще струва присъединителната инфраструктура. Има перо в бюджета за доставката на определени материали и суровини, както и ресурси за управление и проектиране на комплекса. По- голямата част от стойността на предвидените дейности са обезпечени от Оперативна програма „Околна среда” на Европейския съюз. Модерното съоръжение ще обслужва 175 хиляди души от шестте общини, обединени в Сдружение „За чисти селища”.



Регионалната система за управление на отпадъците заема площ от 165 декара, които включват сепарираща и компостираща инсталации и площадка за механично третиране на отпадъците по съвременни технологии. „Най- тежката част е изпълнението на клетката за депониране на отпадъците, защото строителната част е свързана с най- много изкопи и технологии, уплътняване и полагане на специални настилки. Работата е завършена на 98%”, посочи Петър Христов.

Редица са ползите от системата, която се изгражда по европейски стандарти- разделно събиране на отпадъците, преработка и повторното им оползотворяване, ще се ограничи вредното въздействие върху въздуха, почвите и водите, ще се повиши и качеството на живот в региона, уверява екипът, работещ по проекта. Очаква се по този начин да се стимулира и местната икономика, тъй като добрата базисна екологична инфраструктура създава предпоставки за привличане на инвестиции. Новата система ще осигури заетост на 50 работници и специалисти.