Парламентът отхвърли антикорупционния закон на Кунева, стигна се до скандали
Парламентът отхвърли антикорупционния закон на Кунева, стигна се до скандали / снимка: БГНЕС, архив

Парламентът отхвърли новия антикорупционен закон, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева. След два часа дебати само ГЕРБ и Реформаторският блок подкрепиха идеята. ДПС, Атака, Патриотичният фронт и АБВ гласуваха "въздължали се", социалистите - "против". Малко след това Кунева заяви, че явно някой се е уплашил, но се закани законът да стане нейна кауза.

Новото звено трябваше да обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата. Законът за предотвратяване на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, трябваше да даде знак, че след като има нов орган, борбата с корупцията ще се води по нов начин. След като пленарната зала го отхвърли, вицепремиерът Меглена Кунева не скри отношението си към саботажа.

„Воля за борба с корупцията в българския парламент днес не беше демонстрирана, като изключим ГЕРБ и Реформаторите. На тези две парламентарни групи благодаря! Корупцията е много тежък проблем в България, тя не се лекува със заклинания и билки. Трябва хирургическа намеса, а този закон я давеше", коментира Кунева.

Готви се създаване на едно ново Гестапо и се търси кой да бъде новият Хайнрих Мюлер

- Волен Сидеров

По време на дебатите в пленарната зала новият антикорупционен закон беше критикуван основно, че няма да бъде ефективен и да доведе до промяна. Лидерът на Атака Волен Сидеров не се забави с реакция.

„Меглена Кунева ще се бори с корупцията! Това е все едно сериен убиец да предложи закон за защита ценността на човешкия живот. Това е все едно педофил рецидивист да предложи закон за защита на детето. Готви се създаване на едно ново Гестапо и се търси кой да бъде новият Хайнрих Мюлер", коментира Сидеров.

Междувременно лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че това е абсолютно недопустим тон.

„Нека не крием страха си от разследване на корупцията и от разследване на нашето имуществено състояние и връзки с бизнеса. Излезте и си кажете, че ви е шубе и не искате повече да се публикува информация за вас", коментира Кънев.

Гласуването по законопроекта "Кунева" потвърди абсолютно категорично, че стабилността на този кабинет е едно добро пожелание, една мечта на лидерите на управляващата коалиция, но реалността е доста по-различна. Това коментира пред журналисти председателят на ДПС Лютви Местан, след като мнозинството в парламента отхвърли на първо четене законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

Местан отбеляза, че четирите партии, които стоят зад кабинета, не могат да постигнат идейна съвместимост, тъй като априори са идейно несъвместими. По думите му в този смисъл изясняването на профила на кабинета е проблем, пряко свързан с ефективността на управлението.

Колегите властимащи се опитаха да подчинят всички институции на Бойко Борисов

- Красимир Янков

Депутатът от "БСП лява България" Красимир Янков изрази удовлетворение от разума, който са проявили мнозинството от народните представители и са отхвърли законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. По думите му законопроектът е "еманация на самозабравили се властници".

"Колегите властимащи се опитаха да подчинят всички институции на Бойко Борисов", коментира Янков.

В крайна сметка единствено ГЕРБ и реформаторите гласуваха за новият антикорупционен. В кулоарите пък Кунева отказа да коментира дали вижда в това вот на недоверие за нея и дали оставката й е на дневен ред. Законопроект, който е отхвърлен на първо гласуване, може да бъде внесен не по-рано от три месеца след отхвърлянето му и само след съществени промени в него.