Христо Христов: Събарянето на незаконни постройки в Максуда ще продължи скоро
Христо Христов: Събарянето на незаконни постройки в Максуда ще продължи скоро / снимка: Дарик Варна, архив

Останалите за събаряне 12 незаконни постройки в „Максуда" ще бъдат премахнати в най-скоро време. В района на ромската махала предстои премахване на още 147 незаконни постройки, но това вероятно ще се случи догодина. Това обяви в предаването „Зала Пленарна" на Дарик кметът на район „Младост" Христо Христов.

46 незаконни постройки в циганското гето бяха разрушени на 20 август. Издадените от общината заповеди за събаряне бяха за 58 къщи, но за 12 от тях беше дадена отсрочка. За събарянето им се очаква насрочване на дата, обясни кметът на втория по население варненски район.

В районното кметство е имало брожения от обитателите на съборените постройки, разкри още Христов. „Всички останали са доволни от разчистването на тази язва в центъра на Варна. Българи, цигани... мисля, че всички са доволни, че едно огнище на зарази беше премахнато", коментира кметът на „Младост".

По 147 преписки предстои връчване на констативни актове на нарушителите. В тези 147 незаконни постройки са регистрирани 527 души. Реално те се обитават от около ¼ от регистрираните.

„За съжаление административната процедура е дълга, сложна, но ние сме длъжни да я спазим. Вече сигурно се убедихте защо", отбеляза кметът на "Младост".

Христо Христов съобщи и за фрапиращ случай на регистрирани на несъществуващ адрес. На ул."Ралица" 2 са регистрирани 15 души. Къщата на този адрес обаче е съборена преди поне 6 години, при разширяване на кръговото на ул.„Девня". Според кмета на „Младост" са нужни законови промени, за да могат да бъдат дерегистрирани хора, които се водят формално на несъществуващ адрес.