МВР отчита намаляване на престъпността след въвеждане на видеонаблюдение
МВР отчита намаляване на престъпността след въвеждане на видеонаблюдение / снимка: DarikNews.bg, архив

Все още високите нива на безработица в някои части на страната, както и концентрацията на многобройно население в големите градове и трайното обезлюдяване на малките и отдалечените населени места са сред факторите, обуславящи състоянието на престъпността в страната. Това отчитат от МВР в анализа си за първата половина на 2015 г.

След пускане в експлоатация на система за видеонаблюдение в централната част на София, някои от големите градове и курортни комплекси, се отчита намаляване на престъпността вследствие от наличието на видеонаблюдение, отбелязват от ведомството.

Към момента има изградена система за видеонаблюдение на обществени места с изнесени контролни пунктове в оперативните дежурни части към областните дирекции в 57 населени места. От тях 32 са села, посочват от МВР.

За повишаване на полицейското присъствие, с акцент към малките населени места и отдалечените райони, в МВР е направен преглед на възможностите за оптимално използване на служителите с полицейски правомощия.

В ход е процес по оптимизиране на оперативното дежурство в МВР. Като резултат 307 полицейски служители допълнително са насочени към малките и отдалечени населени места.

Броят престъпления на 100 хил. души за първото полугодие на 2015 г. е 753,5 и бележи намаление от 69,2 престъпления в сравнение със същия период на 2014 г., посочват от МВР.

Над средната интензивност за страната е престъпността в областите - София-град, Враца, Варна, Бургас, Плевен, Видин, Кюстендил, София-област, Перник, Добрич, Сливен и Стара Загора, отбелязват в анализа си от МВР.

Нивото на разкриваемост през първите 6 месеца на 2015 г. се е увеличило с 6,3 пункта спрямо същия период на 2014 г., добавят от МВР.

В повечето области на страната има намаление на престъпленията в сравнение с първото полугодие на 2014 г., като най-значително то е в областите Русе, Сливен, Пловдив, Добрич и Плевен. В столицата е отчетен спад от 10,6 процента, показват данните.

Анализът на статистическите данни за регистрираните престъпления през първото полугодие на 2015 г. извежда тенденцията, че по-голямата част от престъпленията са извършени в областните центрове и в градовете - около 65,8 процента.

Установени са 29 270 извършители на престъпления. Основната част от тях - 38 процента са на възраст между 18 и 30 години. Непълнолетните са 8,4 процента, а малолетните съставляват 2,6 процента.

С 20 процента са се увеличили умишлените убийства през периода спрямо същия период на 2014 г., добавят от МВР. От регистрираните умишлени убийства са разкрити 55, или 65,5 процента от случаите, като процентът на разкриваемост е значително увеличен - от 24,3 процента през същия период на 2014 г. на 65,5 процента.

Увеличават се обаче измамите с 21,2 процента, като при телефонните измами е налице тенденция към постоянно усъвършенстване и модифициране на схемите и начина на извършване, отбелязват от МВР.

За противодействие на организираната престъпност ГДБОП е извършила 25 специализирани операции, като 17 от тях съвместно с други служби на МВР и чужди партньори.

От службата наблюдават 277 организирани престъпни групи с 1319 участници, извършващи престъпления на територията на страната и в чужбина.

Неутрализирани са 17 престъпни групи с 82 участници, като две от тях са били неутрализирани в Холандия - за трафик на хора и в Судан за производство на амфетамин, информират от МВР.

Източник: БТА