Подменят старата настилка на ларгото между „Българка“ и НТС
Подменят старата настилка на ларгото между „Българка“ и НТС / Дарик Сливен, Архив

Започналият миналата седмица ремонт на пешеходната настилка от бившето кино „Българка“ до сградата на НТС не е част от проекта „Зелени, достъпни и активни пешеходни зони“, а се извършва с общински средства. За него се използват налични материали от складовата база на общината, съобщават от общинския пресцентър.

Настилката там е полагана преди 26 години, основно от малки гранитни павета, павета от червен пясъчник, гранитни плочи. Около 25% от общата й площ е повредена и се нуждае от спешен ремонт. Липсват павета на малки участъци, има неравности  около дърветата, както и павета с нарушена цялост от червен пясъчник на отделни участъци, които са най – много.

„Общината разполага с материали, останали от ремонта на пешеходната зона преди 30-35 години - малки гранитни павета, гранитни плочи и плочи от врачански камък, които ще се ползват за ремонт на настилката на частта от пешеходната зона, която не е включена в обхвата на проекта „Зелени, достъпни и активни пешеходни зони“, обясни инж. Иван Манчев, заместник-кмет на Сливен.

 

Ремонтът е съгласуван с проектантите на пешеходната зона. В някои отделни участъци, изпълнени с червени павета, същите се заменят с гранитни без това да противоречи на архитектурните решения. Целта е от тези участъци да се отделят здравите червени павета и да се използват за ремонт на други участъци, където червените павета са с нарушена цялост и не могат да бъдат заменени с друг вид, защото това ще окаже влияние върху архитектурния облик на района и ще противоречи на одобрените проектни решения.