Командващият 6-ти флот: ВМС на САЩ ще се стреми към постоянно присъствие в Черно море
Командващият 6-ти флот: ВМС на САЩ ще се стреми към постоянно присъствие в Черно море / Дарик Варна, архив

Военноморските сили на САЩ ще се стараят да запазят почти постоянно присъствие в Черно море, използвайки правилото за свободата на корабоплаването в международни води. Това заяви командващият 6-ти флот на ВМС на САЩ вицеадмирал Джеймс Фогго във връзка с провеждането в акваторията на Черно море на ученията Sea Breeze-2015 с участието на американския кораб Donald Cook, пише "Блиц".

Говорейки с журналисти по телефона от щабквартирата в Неапол, Фогго отбеляза, че ВМС на САЩ „ще се стараят да поддържат почти постоянно присъствие в Черно море". Това са международни води, и американският флот възнамерява да се намира там, „използвайки правото на свободно корабоплаване", каза военачалникът.

Той отбеляза, че този път ученията Sea Breeze с участието на страните от НАТО, Украйна, Молдова и Швеция „се провеждат в геополитическа ситуация, отличаваща се от онази, която е била през миналите години". „Разбира се, тя е малко по-напрегната" заради конфликта в Украйна и влошаването на отношенията с Русия, добави вицеадмиралът.

Фогго определи като важен и положителен фактът, че руски военен кораб по всички правила е отговорил при среща на приветствието на американския ескадрен миноносец, пристигнал за ученията в Черно море. „Това е по-добре, отколкото преди", каза Фогго.

По думите му, руските военни моряци съвсем до скоро често са игнорирали военните приветствия на американците при срещи между кораби на двете страни. Този път обаче те са приветствали Donald Cook според всичките правила на корабния устав, когато американският съд е влязъл в Черно море. По информация на медиите, американският кораб е бил наблюдаван от кораба „Ладний" на Черноморския флот на Русия.

В САЩ смятат, че военните моряци трябва да имат кодекс на поведение в Черно море. Без да поставя под съмнение важността на въпросния документ, Фогго в същото време заяви, че военните моряци биха могли да одобрят за Черно море същия кодекс на поведение, който действа в Тихия океан. В миналото страните от региона на Тихия океан приеха „Кодекса за поведение при непланирани контакти в морето" - своеобразно „джентълменско споразумение", позволило повишаването на сигурността и укрепването на взаимното доверие между военните флоти.