Хиляди бежанци спят на гарата в Будапеща
Хиляди бежанци спят на гарата в Будапеща / снимка: БГНЕС, архив

Няколкостотин бежанци протестираха пред международната жп гара в унгарската столица с искане да им бъде разрешено да се качат на влаковете за Германия.

Силите на реда не позволиха на около 2000 имигранти да се доберат до пероните на гарата. При протеста не се стигна до сблъсъци, но имаше видимо напрежение от двете страни. Властите в Будапеща съобщиха, че и в бъдеще ще спазват шенгенските правила, което означава, че лицата без документи няма да могат да пътуват и да използват влаковете.

"Много добре знаем, че случващото се е противозаконно. Правителството на премиера Виктор Орбан, обаче изпусна ситуацията от контрол и нашето послание към него е да пусне тези хора да заминат за там където искат", каза Ричард Барабаш от партията "Диалог за Унгария".

Напрежението нарасна и на границата със съседна Сърбия, където се отправиха около 300 привърженици на крайно дясната партия Йобик. Те се събраха на мястото, където бежанците минават граница използвайки жп-релсите. Унгарската полиция позволи на около 50 имигранти да преминат границата и образува кордон около тях да не бъдат нападнати от активистите на Йобик, които скандираха обидни думи по адрес на бежанците.

Само във вторник в Унгария са регистрирани нови 2284 бежанци, което е с 500 повече с предишния ден. През август в страната пристигнаха над 50 000 души, основно от Сирия, Ирак и Афганистан.

От граничната полиция съобщиха, че изпращат допълнително още 2106 полицаи по границата със Сърбия.

Унгарското правителство поиска германското посолство в Будапеща да проведе разяснителна кампания с бежанците на гарата "Келети".

В момента там има над 2000 души, които искат да заминат за Германия.

Източник: БГНЕС