Китайска програма изучава Луната
Китайска програма изучава Луната / снимка: Thinkstock/Getty Images

Китайските специалисти са получили детайлни снимки от повърхността на Луната от мястото на бъдещото предполагаемо кацане на модула "Чанъе-5", съобщи ТАСС.

Фотографиите са с резолюция 1 метър и са били направени от спътника, пуснат в орбита около Луната от китайския възвръщаем космически апарат. Неговият полет се състоя през октомври миналата година.

С помощта на орбиталния модул са били отработени някои елементи по контрола на движението, които ще бъдат използвани в бъдеще при управлението на полета на "Чанъе-5". Модулът ще бъде използван за експерименти по изучаването на гравитанционното поле на естествения спътник на Земята.

Китайската програма за изучаването на Луната е разделена на три етапа.

В рамките на първия стартираха сондите "Чанъе-1" и "Чанъе-2", респективно през 2007 и 2010 г. С тяхна помощ беше изготвена триизмерна карта с висока резолюция на лунната повърхност. По този начин ще могат да се определят районите за бъдещи кацания на следващите апарати.

В рамките на втория етап беше изстрелян "Чанъе-3", който достави на повърхността на естествения спътник на Земята самоходния апарат "Юйту".

Третият етап предвижда доставянето на Земята на образци от лунна почва с помощта на апаратите "Чанъе-5" и "Чанъе-6". Стартът на първия от тях е предвиден за 2017 година, припомня агенцията.

Източник: БТА