ОИЦ-Русе представи пред училища и НПО две процедури по ОП НОИР
ОИЦ-Русе представи пред училища и НПО две процедури по ОП НОИР / снимка:ОИЦ Русе

60 представители на училища и неправителствени организации от Русе и областта участваха днес в организираната от Областния информационен център-Русе информационна среща, посветена на проектите на насоки за кандидатстване по процедурите „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“ и „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на децата в неравностойно положение“  по ОП НОИР.

Информационната среща беше открита от управителя на ОИЦ-Русе Камелия Златанова, която акцентира върху готовността на институцията, която представлява, да бъде полезна за потенциалните бенефициенти. Ние не пишем проекти, не сме консултанти, но напълно безплатно можем да ви ориентираме в насоките за кандидатстване и за подаването на проектите чрез системата ИСУН 2020, каза тя.

Акцентът на срещата беше поставен върху представянето на изискванията на двете процедури и  върху специфичните разлики между тях. В презентацията си експертът Габриела Стефанова подчерта, че по първата процедура допустими кандидати са общини, училища и юридически лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, а по втората – общини, детски градини, училища с

подготвителни групи и НПО за общественополезна дейност.  Процедурата за образователна интеграция на ученици от етническите малцинства ще бъде с два крайни срока за кандидатстване, докато тази за подкрепа на предучилищното образование -  с един. Конкретните дати ще бъдат разписани в окончателните насоки за кандидатстване, с които ще бъдат отворени за кандидатстване процедурите, което се очаква се очаква да стане до края на септември. Партньорството е задължително условие за кандидатстване, а партньори  могат да бъдат същите групи като бенефициентите. Това е условие и по двете процедури. Всичко това стана ясно от презентацията, както и всички останали изисквания, които задължително трябва да се спазят.

Присъстващите бяха запознати и с особеностите на електронното кандидатстване чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020). Експертът Диана Григорова влезе в системата пред тях и обясни какви са принципните стъпки, тъй като двете процедури ще станат активни в ИСУН 2020, когато бъдат отворени за кандидатстване.

В края на срещата имаше време за въпроси и отговори.  Освен че бяха запознати с предстоящите за активиране процедури, представителите на училищата и неправителствените организации имаха възможност да срещнат потенциални партньори. Всички присъстващи получиха брошури на ОИЦ-Русе с информация за оперативните програми през програмен период 2014 – 2020 година и добри практики от стария.