В Хага съдят бунтовнически лидер за изнасилвания на деца-войници
В Хага съдят бунтовнически лидер за изнасилвания на деца-войници / ThinkStock/Getty Images

В Международния наказателен съд в Хага започна процесът срещу Боско Нтаганда, бивш шеф на бунтовническо движение в Демократична република Конго, чиито бойци са изнасилвали системно деца-войници, вербувани от движението, предаде Франс прес.

Нтаганда, на 41 години, е обвинен в 13 военни престъпления и 5 престъпления срещу човечеството, сред които убийства, грабежи, атаки срещу цивилни, изнасилвания и сексуално поробване. Нтаганда заедно с бойци от движението "Патриотични сили за освобождение на Конго" изиграха централна роля в насилието на етническа основа и атаките срещу цивилни в град Итури в североизточно Конго през 2002 и 2003 г. Според обвинението движението на Нтаганда, в което доминират членове на етническата общност хама, е атакувало представители на етническите общности ленду, бира и нанде. Този конфликт отне живота на повече от 60 000 души.

За първи път в международното наказателно право обвиняем е съден по обвинения за изнасилване и сексуално робство на деца, които са били войници в собственото му движение. Смята се, че членовете на движението на Нтаганда са изнасилили 2149 деца войници, които са вербували насилствено. Жертвите са на възраст от 7 до 15 години.

Боско Нтаганда, който в затвора в Хага учи английски и пиано, твърди, че е невинен. Той беше издирван години наред, но се предаде в американското посолство в Кигали, столицата на Руанда през март 2013 г. и поиска да бъде прехвърлен в МНС и съден там. Твърди се, че Нтаганда е участвал във всички конфликти, разтърсили тази част на Африка. Той е известен с жестокостта си, заради която получава прякора Терминатора.

Източник: БТА