Москов: Марихуана за медицински цели у нас само след точна преценка
Москов: Марихуана за медицински цели у нас само след точна преценка / снимка: БГНЕС, архив
Москов: Марихуана за медицински цели може да се разреши само след точна преценка
81519
Москов: Марихуана за медицински цели може да се разреши само след точна преценка
  • Москов: Марихуана за медицински цели може да се разреши само след точна преценка

Марихуаната за медицински цели у нас може да бъде разрешена само след точна преценка дали ще се осъществява качествен контрол върху процеса. Необходим е и ясен анализ за международната практика, ползите и вредите от едно такова решение, заяви здравният министър Петър Москов.

Министърът на здравеопазването каза, че на Националния съвет по наркотични вещества вече е възложено да направи такъв анализ и се очаква той да бъде готов до края на септември.

По повод предложението на независимия депутат Велизар Енчев за легализиране на медицинската марихуана с цел да бъде облекчен животът на хиляди българи с тежки болести, министър Москов заяви, че трябва да се прецени в нашата реалност ще може ли да се осъществява качествен контрол на този процес.

„Много е тънка разликата между това да говориш за легализация, декриминализация и да говориш за медицинска употреба. Тези неща не бива да бъдат смесвани. От една страна, вероятно безспорните ефекти на определен медикамент на базата на марихуаната, трябва да бъдат съпоставени с отчитане на нашата реалност. До каква степен ние имаме контролни органи, в които да не позволим да бъде легализиран определен вид наркотик", каза Москов.

На днешното си заседание кабинетът забрани шест нови медикамента, класифицирани като дизайнерска дрога.

Правителството прие и постановление, с което спешните центрове в София град и София област се обединяват. Според здравния министър, от сливането им годишно ще се пестят по 520 000 лева, които ще отидат за възнаграждения на работещите в сборния център.

Благодарение на реогранизацията ще има пет нови спешни екипа, които ще обслужват райони, в които сега осигуряването на неотложна медицинска помощ е проблем. Новите екипи ще обслужват индустриалната зона Божурище, Вакарел, община Мирково, триъгълника Ихтиман - Костенец - Самоков, а в Боровец ще има сезонен екип през зимата.

По повод напрежението около сливането на двата центъра министър Москов призна, че е сгрешил като не е обсъдил идеята си с работещите в Спешния център на София област предварително.