Нощ 2015 привлича над 100 събития
Нощ 2015 привлича над 100 събития / netinfo
Нощ 2015 привлича над 100 събития на 11 септември
81518
Нощ 2015 привлича над 100 събития на 11 септември
  • Нощ 2015 привлича над 100 събития на 11 септември

Повече от 100 събития ще има тази година по време на фестивала „Нощ/Пловдив“ на 11 и 12 септември. Събитието, ознато като Нощта на музеите и галериите, се провежда вече в 5 тематични  направления, за които има отделни брошури с програмата и локациите.

Това са: Музеи и галерии, Град и публични пространства, Култура и клуб, Кураторска програма и Малката Нощ.   За първи път ще има  и мобилно приложение, което ще упътва публиката към  проявите на различните локации  и е с опция за споделяне в  социалните мрежи.

Нощта е добре познато събитие, което посещават десетки хиляди хора и дава платформа за изява на стотици артисти, каза зам.-кметът Стефан Стоянов.  Организаторите от фондация „Отворени изкуства“ обещават 11-то издание на фестивала да бъде различно и провокиращо. По думите на Веселина Сариева се работи с ентусиазъм и Пловдив все повече и пловдив се подмладява и има перспектива напред.

В Малката базилика можете да видите  изложба на мозайки отпреди 1 600 години. От Археологическия музей са предвидили лекция за ново откритие в Сахара, а основната тема в Исторически музей ще бъде изложбата „Пловдив и Япония“. Пловдивската опера също се включва с  представления в отворено градско пространство.  Друг проект ще изненада публиката с поредица от танцови акции.  В детската програма ще има възможност за сглобяване на макети на самолети, литературни четения, прожекции на детски филми, джаз за деца.  Кураторската програма включва 4 проекта  на участници от Лос Анджелис, Париж, София и Пловдив.

По данни на организаторите над 60 хиляди души са посетили Нощта през  2014 година и повечето от тях са дошли от други градове специално за събитието. Сред нововъведенията на културния фестивал тази година са зеленият инфопункт и тематичните турове с гидове.