Белгиец с кюстендилска кръв стана вицесветовен шампион по хвърляне на диск
Белгиец с кюстендилска кръв стана вицесветовен шампион по хвърляне на диск / bgathletic.com

Белгиецът с кюстендилски корени завоюва сребърен медал на диск на световното първенство по лека атлетика в Пекин. Той се казва Филип Миланов. Син е на един от най- добрите състезатели по хвърляне на диск от Кюстендил- Емил Миланов, с треньор Константин Сотиров.
"Познавам добре Филип. Той идва поне веднъж годишно в Кюстендил с родителите си и тренира на стадион "Осогово", със своя баща и треньор. Гледаме тренировките му и обсъждаме някои спортно- технически неща. Той участва в предходните години в зимните шампионати на България. Радвам се за успеха на Филип и следя кариерата му", каза за Дарик кюстендилският специалист в хвърлянията Константин Сотиров.
Филип Миланов постигна нов национален рекорд на Белгия на СП в Пекин- 66.90 м., за да стане вицешампион на света. Той бе победен само от Пиотър Малаховски (Пол) - 67.40 м.. Трети е друг поляк Роберт Урбанек с 65.18 м.
Миланов-син стана пети на Европейското първенство за младежи под 23 години в Тампере през 2014 г., където загатна за възможностите си. С постигнатото постижение в Пекин, 24-годишният Миланов се изкачи на седмо място в сезонната ранглиста.