Червен бряг разширява сътрудничеството си с Румъния
Червен бряг разширява сътрудничеството си с Румъния / obshtina.chervenbryag

Три проектни предложения ще бъдат разработени в рамките на българо-румънски проект между Област Плевен и Окръжен съвет Телеорман. Това бе договорено миналата седмица на срещата в Областната администрация, проведена с представители на румънските партньори от Телеорман и кметовете на общините Червен бряг, Долна Митрополия и представители на Община Пордим.

Проектните предложения ще касаят подобряване и рехабилитация на пътната инфраструктура в трите плевенски общини, информираха от пресцентъра на Община Червен бряг.

Максималната допустима стойност за всяко проектно предложение, съгласно изискванията на Програмата, е 8 000 000 евро.

Кметът на Община Червен бряг, Павлин Фильовски уточни, че в хода на преговорите, страните са се споразумяли и за разработването на друг съвместен проект. Той ще касае изготвянето на съвместни трансгранични решения, действия, планове за управление, стратегии, проучвания, оценки на въздействието на околната среда и други, свързани с проекти за строителство на публична инфраструктура, за да се свържат второстепенни и третостепенни възли с TEN-T инфраструктура и да се намали времето за транспортиране и оптимизиране на логистиката между Община Червен бряг и Община Александрия.

Първата покана за набиране на проектопредложения по INTERREG V-A Румъния - България стартира на 26 март 2015. Крайният срок за кандидатстване е 30 септември 2015.

През месец юни Общинският съвет в Червен бряг прие решение за партньорство между Общината и Румъния в рамките на програмата за трансгранично сътрудничество. Проектът, финансиран по Програмата „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 г.", Приоритетна ос 1: Добре свързан регион, Специфична цел 1.1: Подкрепа за планирането, разработването и координирането на трансгранични транспортни системи за подобряване връзките с TEN-T транспортната мрежа, финансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и съфинансирана от страна на Румъния и България, ще се изпълнява съвместно с Община Александрия, като водеща организация.

Основната стратегическа цел на Програмата е да обедини хората, общностите и икономиките на граничния регион Румъния - България за участие в съвместното развитие на зоната за сътрудничество, използвайки човешките, природни и екологични ресурси и предимства по устойчив начин.

„Трансграничното сътрудничество е възможност за разрешаване на част от проблемите, които стоят в различните общини", коментира кметът Фильовски.

Чрез програмата за трансгранично сътрудничество, Приоритетна ос 1: Добре свързан регион, могат да бъдат разработени и одобрени за финансиране проекти за подобряване на трансграничните второстепенни и третостепенни връзки към TEN-T инфраструктура (например, да се подобрят или изградят велосипедни маршрути, велосипедни навеси, изграждане и модернизиране на пътната инфраструктура), да се създаде съвместно управление на трафика за интелигентна мобилност в трансграничния регион (напр. насоки за маршрут, откриване и управление на инциденти, аварии, проучвания за трафика, мерки за безопасност по пътищата, карти на „черните точки" и пр.).