Рехав протест срещу цените на горивата във Велико Търново
Рехав протест срещу цените на горивата във Велико Търново / DarikNews.bg

Едва петнайсетина души излязоха на протест във Велико Търново срещу високите цени на горивата. Недоволните граждани се събраха пред паметника “Майка България” в 18,00 ч. тази вечер. Оказа се обаче, че охраняващите полицаи и дошлите журналисти са повече от самите протестиращи.

Явно хората са доволни от цените на горивата, коментира рехавото присъствие основният организатор на протеста във В. Търново Петко Ганчев. “Може би затова сме стояли 500 години под турско робство, защото всички са се назлъндисвали и оплаквали, без да правят нещо”, каза още той. По думите му в Македония преди седмица нафтата се е търгувала на 1,94 лв. при 2,24 лв. за България по същото време.

“Не може при положение, че имаме най-ниските доходи в Европейския съюз, да плащаме най-скъпите горива”, коментираха част от протестиращите. Според тях това се дължи на картелно споразумение и надуване на печалбите, както и на нелегален внос на горива. За 19-годишния Петър приемливата цена на бензина трябва да е около 1,20 -1,30 лв. за литър.

Протестът срещу високите цени на горивата и борбата с монополистите на пазара с горива бе организиран в социалните мрежи и планиран в няколко областни града.