5 кораба са задържани във Варна, екипажите им се разбягали
5 кораба са задържани във Варна, екипажите им се разбягали / снимка: БГНЕС, архив

5 кораба са задържани от морските власти във Варна заради неуредени плащания или технически неизправности. Плавателните съдове са притежание на компании, регистрирани в Панама, Белиз, Бахамските острови и Острови Кук. Един от от тях е останал без нито един моряк, тъй като всички са се прибрали, а на друг екипажът е намалял под минимума от четирима души. На всички кораби има проблеми със снабдяването с гориво и с храна. Останалите моряци, повечето от които са украинци, не са получавали от месеци възнагражденията си, заяви шефът на „Морска администрация" във Варна Валентин Енчев. Той призна, че е много трудна връзката с корабособствениците.

„Вероятно те не са в добро финансово състояние, тъй като няма логика един корабособственик да си държи кораба тук и той да генерира единствено разходи. Например задържаният на 4 август кораб „Палермо”, плаващ под флага на Панама, е построен през 2007 г., има цена и не вярвам той да бъде изоставен. Част от моряците на задържаните плавателни съдове предпочитат да останат с надеждата, че ще получат заплатите си, когато един ден корабособственикът трябва да изведе кораба от пристанището. Обикновено тези кораби са регистрирани в офшорни зони, където после е много трудно да си търсиш правата”, коментира Енчев.

Плаващият под либерийски флаг „Ейшън дрийм” е корабът, който стои във Варна от най-дълго време. Той беше задържан преди 11 месеца и в момента се намира в кораборемонтния завод. Там са още два от арестуваните кораби.