Проблеми с питейната вода в Кочериново и общината
Проблеми с питейната вода в Кочериново и общината / Дарик- Кюстендил,архив

За проблеми с водоснабдяването, съобщиха в редакцията на Дарик жители на община Кочериново. Те се оплакаха, че нямат питейна вода от събота, в по- голямата част от денонощието.
Кметът на Кочериново Иван Минков вече е настоял пред "Кюстендилска вода" да се вземат необходимите мерки. Според него има достатъчно вода, но проблема се създава от ремонта ВЕЦ- Каменица, който е на пътя на водопровода, който захранва Рилското корито от язовир Калин.
"Заради ремонта на ВЕЦ-а водата се спира за 10- 15 мин., когато се пусне отново, тя стига до резервоара на "Св. Георги" и ако той не се обезвъздуши, започва да прелива, но водата не тръгва по тръбите. Настоях през водния оператор да се намери техническо решение на проблема или, докато трае ремонта на водната централа, да има постоянно човек на място при резервоара", коментира кметът Минков пред Дарик.
Официално заявените ремонти на ВЕЦ-а са от 7- 14 септември, съобщиха за Дарик от "Кюстендилска вода". Според главният инженер Владимир Джоров в момента не би трябвало да има ремонтни дейности. Причина за липсата на вода в Кочериново и района е засушаването и намаляването на водоизточниците от Рила планина.
"Утре сутрин, техниците ни в Кочериново ще поставят въздушник на резервоара, но времето ще покаже дали това ще даде добър ефект. По принцип, резервоарът за Кочериново е малък, необходим е по- голям", коментира инж. Джоров.