Четвърти пленер по живопис „Стъпки напред”
Четвърти пленер по живопис „Стъпки напред” / Община Благоевград - пресцентър

Днес стартира четвърти пленер по живопис „Стъпки напред” в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

Той бе официално открит от директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности” Христина Шопова, която заяви „Не случайно името на пленера е „Стъпки напред”. Благоевград, заедно с помощта на много съмишленици показва, че върви с бавни, но сигурни стъпки напред, да се превърне в център на съвременното изкуство и съм сигурна, че това ще стане”.

Къщата-музей на Георги Измирлиев събра организатори, художници от цяла България и почитатели на изобразителното изкуство. „ Благоевград вече е център на съвременното изкуство. Тук има традиция и се посрещат художници, които активно работят на съвременната сцена. Ние ще направим стойностни неща, с които да допълним колекцията от съвременно изкуство, която Община Благоевград инициира”, каза кураторът на пленера Елена Панайотова.

С откриването на пленера, Община Благоевград поставя началото на „Есенен салон на изкуствата 2015”. Сашо Стоицов, Христо Шапкаров, Димитър Яранов, Красимир Добрев, Гордън Картър, Богдан Александров, Кирил Иванов, Димитър Шопов- Гавазов, Искра Благоева, Миглена Александрова, Елена Панайотова, Стела Василева и Кирил Стоилов са имената на художниците, които ще пресъздадат духа на Благоевград през погледа на живописното изкуство.

Художниците са обединени от идеята за модерното интерпретиране на визуалното, преминаващо отвъд границите на общоприетата реалистична естетика. Те ще рисуват в къщите „Дърворезба”, „Графика”, „Керамика”, намиращи се в кв.”Вароша” – Благоевград в рамките на десет дни, а благоевградчани ще могат да видят техните творби на 10 септември от 18.00 часа в Общинската художествена галерия.