Физиците в ЦЕРН разкриват все повече тайни на Хигс бозона
Физиците в ЦЕРН разкриват все повече тайни на Хигс бозона / Guliver/Getty Images

Две години след откриването на неуловимия Хигс бозон, физиците вече знаят малко повече за поведението му. Оказва се, че частицата се държи точно според очакванията им, предаде Асошиейтед прес.

От Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) съобщават, че двата експеримента, които преди допринесоха да се потвърди съществуването на Хигс бозона, са разкрили детайлни подробности за производството, разпада и взаимодействието му с други частици.

Резултатите съвпадат с прогнозите на Стандартния модел, който обяснява взаимодействията във Вселената на ниво елементарни частици. Специалистите от ЦЕРН и други физици се опитват да установят точността на въпросния модел.

Хигс бозонът беше открит в експериментите ATLAS и CMS - детектори на частици в Големия адронен колайдер на ЦЕРН. Физиците от десетилетия подозираха, че загадъчната частица съществува. Подозренията им се потвърдиха едва през 2013 г. и още същата година двамата учени, предсказали съществуването на Хигс бозона - Питър Хигс и Франсоа Енглер, бяха удостоени с Нобелова награда за физика.

Източник: БТА