24% от бездомниците в София са висшисти
24% от бездомниците в София са висшисти / БГНЕС, архив
24% от бездомните в София са висшисти
81492
24% от бездомните в София са висшисти
  • 24% от бездомните в София са висшисти

Една четвърт от бездомните в София са хора с висше образование. Това показват данните от пилотно изследване за нуждите и нагласите на бездомните хора в столицата на сдружение "Градски номади". Проучването се състои от 50 интервюта с бездомни хора в широкия център на София и е първото от рода си за България. Съпроводено е от анкета за обществените нагласи спрямо тази група.

Броят на бездомните се покачва драстично в последните години. Регистрираните бездомни са 1370, но това е крайно нереалистично, а Националният статистически институт няма стратегия за преброяване на тези хора.

"Градски номади" е дългосрочен проект, който цели да подобри условията за живот и работа на бездомните в България. Залага на мобилни решения и подходa "от долу нагоре", за да предложи алтернатива на приютите за бездомни и осигури тяхната интеграция като активни и полезни участници в обществото, разказва Елеонор Генова от сдружението.

От средата на септември "Градски номади" започва и набиране на средства и доброволци за изграждането на мобилни бани, перални и микрокъщи за бездомни хора, както и за основаването на социално предприятие, което да предлага работа и преквалификация на бездомните, където да развиват нови умения и трудът им да бъде заплащан.

Чуйте повече в прикачения звуков файл