Унгария отвори жп гарата в Будапеща, мигранти не се допускат
Унгария отвори жп гарата в Будапеща, мигранти не се допускат / БГНЕС

Международната железопътна гара на унгарската столица Будапеща бе отворена отново. Мигранти не се допускат на гарата, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция МТИ.

Тази сутрин унгарските власти затвориха железопътния терминал заради опитите на стотици мигранти да се качат на влакове за Австрия или Германия, предадоха световните агенции, като се позоваха на свои репортери на място.

"Никакъв влак няма да пристигне или да тръгне от гара "Келети" до ново нареждане. Молим всички да я напуснат", гласеше съобщение, прочетено по високоговорителите на гарата.

Стотици мигранти протестираха пред гарата с искане да им бъде позволено да се качат на влакове.

Железопътният терминал бе затворен тази сутрин, след като се стигна до сблъсъци между част от мигрантите, които напираха към металните врати на перона, откъдето потегляше влак за Виена и Мюнхен. Полицията не позволи на тези хора да се качат.

Неколцина мигранти разказаха, че са платили стотици евро за билети, след като по-рано полицаи ги уверили, че ще им бъде позволено да отпътуват.

Вчера хиляди мигранти се качиха от "Келети" на влакове за Австрия и Германия. 3650 от тях пристигнаха във Виена - рекорд за един ден.

Германия също постави рекорд - 2200 мигранти са влезли в южната част на страната за 24 часа.

В понеделник унгарските власти разрешиха на мигрантите да отпътуват с влак, въпреки че мнозина от тях нямаха визи. Преди това те в продължение на няколко дни не позволяха на тези хора, които живееха в импровизирани лагери по гарите в столицата Будапеща, да заминат.

Унгария пусна имигранти с влакове към Германия и Австрия

Голяма част от пристигналите във Виена мигранти прекараха нощта на железопътна гара, с надеждата да продължат към Германия, която миналата седмица смекчи условията за предоставяне на бежански статут на граждани на Сирия.

Снощи около 400 мигранти пристигна с влак от Будапеща в Мюнхен, Югозападна Германия. Други пък се качиха в унгарската столица на железопътна композиция за Залцбург, Австрия.

По-строги правила за търсене на убежище влязоха в сила в Унгария

Също вчера, около 20 000 души протестираха във Виена срещу отношението към мигрантите - няколко дни след като на магистрала в югоизточната част на страната беше открит камион със 71 мъртви мигранти. Демонстрантите отидоха на гарата в австрийската столица, където малко по-рано пристигнаха влакове с мигранти от съседна Унгария.

В катедралата "Свети Стефан" във Виена бе отслужена литургия в памет на починалите в камиона мигранти. "Стига, стига повече мъртъвци, страдания и преследвания", каза архиепископът на австрийската столица Кристоф Шьонборн. Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна предупреди, че евентуалният провал на отговора на мигрантската криза ще постави под въпрос самите идеали на Европейския съюз.

Източник: БТА