Забраната за къпане на плажа в "Лозенец" остава частично, особено в южната част на централния плаж. Взета е една проба от регионалните здравни инспектори, която се е оказала положителна. Втората проба е взета днес. Очаква се резултатите дали плажът ще бъде отворен отново, да излязат в сряда, съобщава Нова телевизия.

Плажът "Аркутино" от години е сред перлите на родното Черноморие. Предпочитано място за български и чужди туристи. Точно затова германката Корнелия е крайно изненадана, когато преди 2 дни по краката й полепват малки петна непозната субстанция.

„Още имам от това нещо по крака. Има едни черни малко неща, които идват", казва Корнелия, турист от Германия.

Германката не е единствена. С телефона си зрител на Нова е заснел видео, в което се вижда същото, което описва и Корнелия. Други на плажа пък обясняват, че тук никога не е имало капка мазут.

„Мазут никакъв, ни най-малко петънце не се е появявало", казва Александър Велинов, турист от България.

От РИОСВ-Бургас вече са направили проверка, която е установила замърсяването. Невъзможно е обаче да се проследи откъде идва то.

„Установи се, че са малки мазутни топчета, най-вероятно изхвърлени от трюмовете на корабите", обяснява директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова. А оттам отпадъкът е достигнал пясъците на Аркутино с помощта на морските течения. Хората трябва да са спокойно, опасност за здравето им от тези топчета няма.

Източник: Novanews.bg