Роженската обсерватория пред фалит
Роженската обсерватория пред фалит / nao-rozhen.org
Роженската обсерватория пред фалит
81474
Роженската обсерватория пред фалит
  • Роженската обсерватория пред фалит

За пореден път Астрономическата обсерватория в Рожен може да затвори врати заради финансови проблеми. Това заяви за Дарик директорът на изследователския център Никола Петров. По думите му критичната ситуация, пред която са изправени астрономите, се случва за четвърти път. Необходимите средства, за да може обсерваторията да се справи финансово до края на годината, са в размер на 260 хил. лв.

Финансовият дефицит в бюджета на обсерваторията е допълнен от множество належащи проблеми, свързани с техническа неизправност на някои от съоръженията, покриви на сгради, както и ремонти на наблюдателните инструменти, обясни Никола Петров. „Това е по-скоро стар проблем на нов глас. За четвърти път се случва това да изпадаме във финансова несъстоятелност около края на годината. Става въпрос за това, че не можем да си поемем сметките, които трупаме с идеята да работим и функционираме в обсерваторията нормално - било за плащане на електричество, било за заплати", каза той.

Допълнително финансиране от проекти би помогнало, но към момента такова няма, обясни Петров. По думите решението на проблема този път е необходимо да бъде системно и трайно. Не е удобно да говорим за едно и също елементарно нещо няколко години подред, каза той. „В крайна сметка трябва да имаме едно решение, този национален обект зависи от държавата - ще го имаме ли или няма да го имаме", допълни Петров.