XIII Международен панаир на народните занаяти
XIII Международен панаир на народните занаяти / netinfo

От 4-ти до 6-ти септември 2015 г. ще се проведе XIII-тото издание на Международния панаир на народните занаяти, посветен на Европейските дни на наследството и под патронажа на Председателя на народното събрание на Република България, госпожа Цецка Цачева. Негови организатори са Министерство на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”.

В панаира ще участват 75 майстори от България и 30 от Япония, Южна Корея, Беларус, Азърбайджан, Румъния, Русия, Шотландия, Украйна, Италия и Сирия.

По време на панаира е заключителния етап от майсторската надпревара, която през тази година е в занаята "Дърворезбарство". Победителят получава голямата награда "Сребърна хлопка" и право на изложба-базар в музея.

През 2015 г. за първи път по време на панаира АЕК "Етър" и Музикална компания "Родолюбие" организират Първа национална среща на майсторите-производители на народни музикални инструменти. Жури от солисти от Оркестър за народна музика на Българското национално радио ще определи най-добрия инструмент в пет категории (гайда, кавал, тамбура, тъпан и гъдулка).

Съпътстващо събитие на Панаира е XI-та Международна научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще", в която ще вземат участие 37 специалисти от страната и чужбина

В дните на панаира гостите на музея ще могат да се насладят на богата фоклорна програма с участието на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, ансамбъл "Тракия", група "Вакали", както и на спектакъла "Фолклорна магия" на Държавен куклен театър, гр. Стара Загора и др.

Спонсори на XIII-тия Международен панаир на народните занаяти са "Загорка" АД и Технически хипермаркет "Багира". Основни медийни партньори са: БНТ, БНТ Детска Евровизия, БНР, Информационна и радиоверига "Фокус", вестник "24 часа", АРЕНА Медиа, списание THEXPERTS /Travel & Hospitality Experts/, вестник "100 вести", Култура ON AIR, Радио "Бумеранг", Радио Габрово, Дарик радио и Дарик нюз.  Панаирът се провежда и с медийната подкрепа на Радио N-Joy, БНР Стара Загора, БНР Шумен, Национална телевизия СКАТ, Телевизия Стара Загора, Списание "Зона БГ", Зетра ТВ, вестник "Хасковска Марица", Марица Пловдив.