Музика, скандална водеща и звездни сдобрявания на наградите на MTV
Музика, скандална водеща и звездни сдобрявания на наградите на MTV / Guliver/Getty Images

Певицата от САЩ Тейлър Суифт спечели четири приза на церемонията за видео музикалните награди на MTV, в това число и топ отличието за видео на годината, предадоха световните информационни агенции.

Снимки от червения килим вижте тук

Трофеите на Суифт са за най-добро поп видео и най-добро видео на изпълнителка за Blank Space и за видео на година и най-добро сътрудничество за Bad Blood с участието на рапъра Кендрик Ламар.

В категорията за видео на изпълнител отличието спечели британският диджей Марк Ронсън за хитово парче Uptown Funk, записано в сътрудничество с певеца от САЩ Бруно Марс.

Рапърката Ники Минаж грабна приза за най-добро хип-хоп видео за Anaconda, надделявайки над Кендрик Ламар, Уиз Калифа, Биг Шон и дебютанта Фети Уап, отличен с награда за обещаващ изпълнител. Наградата за най-добро рок видео беше присъдена на Fall Out Boy за клипа към песента Uma Thurman.

Призът за видео с послание беше присъден на Биг Шон за парчето "One Man Can Change The World", записано в сътрудничество с Кание Уест и Джон Леджънд.

Тейлър Суифт водеше по номинации за видео музикалните награди на MTV с десет на брой, в това число пет в "професионалните категории", отдаващи признание за режисура, монтаж, хореография, операторско майсторство.

Музика скандална водеща и звездни сдобрявания на наградите на MTV
netinfo
Докато Суифт доминира в категориите, победителите в които се избират от феновете, в професионалните категории отличия получиха клипове на Снууп Дог (за сценография за So Many Pros), на група OK Go (за хореография за I Won't Let You Down), на диджей и продуцент Флаин Лоутъс в сътрудничество с Кендрик Ламар (за операторско майсторство за Never Catch Me), на Кендрик Ламар (за режисура за Alright), на Бионсе (за монтаж за 7/11) и на Скрилекс и Дипло в сътрудничество с Джъстин Бийбър (за визуални ефекти за Where Are U Now).

Младият британски певец и автор на песни Ед Шийран, който беше с шест номинации за видео музикалните награди на MTV, не получи нито едно отличие. Сред запомнящите се моменти на церемонията в театър "Майкрософт" в Лос Анджелис беше изявлението, макар и неясно колко сериозно, на рапъра Кание Уест, че през 2020 г. ще се кандидатира за президент на САЩ. Уест заяви, че ще се прицели в най-високия държавен пост минута, след като беше споделил, че преди да излезе на сцената си е "свил нещичко, за да се разтовари от напрежението".

Кание Уест освен това се извини на Тейлър Суифт, че на церемонията през 2009 г. отне микрофона й по време на благодарствената й реч.

Музика скандална водеща и звездни сдобрявания на наградите на MTV
netinfo
На тазгодишната церемония рапърът беше удостоен с приз за цялостно творчество "Авангард" на името на Майкъл Джексън. Почетното отличие му беше връчено от Суифт.

Триумфът на Тейлър Суифт беше засенчен и от скандалното поведение на водещата на церемонията Майли Сайръс. След като Суифт спечели топ отличието за видео на годината за Bad Blood, камерата показа 22-годишната Сайръс зад сцената, говорейки и криейки се зад завеса. На екран обаче се появи една от разголените й гърди, преди камерата да се отмести. От MTV съобщиха, че кадърът ще бъде изрязан от бъдещите излъчвания на шоуто.

В качеството си на водеща на шоуто Майли Сайръс смени няколко тоалета, които не оставяха почти нищо на въображението. Докато публиката позираше за снимка, скандалната звезда се провикна "Марихуана", вместо традиционното "Сирене" (Cheese).

Музика скандална водеща и звездни сдобрявания на наградите на MTV
netinfo
Сайръс попадна в центъра на вниманието и "благодарение" на рапърката Ники Минаж, която от сцената на наградната церемония продължи войната на думи помежду им, започнала след обявяването на номинациите. Приемайки отличието си за хип-хоп видео за Anaconda, Минаж заяви: "А сега искам да се обърна към тази к***а, която изговори много за мен в пресата. Това добре ли беше, Майли?" Микрофонът на Ники Минаж беше изключен, а Сайръс отвърна "задочно" на рапърката, че вече се е разминавала с отличието и въпреки това е оцеляла.

Войната на думи между двете изпълнителки започна след обявяването на номинациите, когато въпреки популярността на хита й Anaconda, Ники Минаж се размина с номинация за топ отличието за видео на годината. В свое интервю Майли Сайръс нарече Минаж "жалка" заради разминаването й с номинация.

Сайръс не пропусна да коментира и войната на думи между рапърката и Тейлър Суифт, започнала през юли, когато Минаж се оплака в социалните мрежи, че въпросната "кльощава жена лесно печели топ номинациите", както и че чернокожите изпълнителки не получават достатъчно признание за влиянието си върху поп културата. Суифт се разпозна в думите на Минаж, и й отговори, но по-късно се извини.

Музика скандална водеща и звездни сдобрявания на наградите на MTV
netinfo
На церемонията обаче Тейлър Суифт и Ники Минаж демонстрираха, че войната на думи помежду им вече е минало. Суифт се присъедини към Минаж на сцената за изпълнението й на песента The Night Is Still Young и изпя част от хита си Bad Blood. След края на парчето, двете певици, облечени в червено, се прегърнаха.

Сред музикалните моменти на церемонията беше завръщането на сцената на канадския певец Джъстин Бийбър. Бийбър изпълни две парчета, в това число и новия си сингъл What Do You Mean. Емоциите надделяха и в края на изпълнението си младият канадец, който през последните години нашумя повече със скандалните си извънсценични прояви, се разплака.

Източник: БТА