СДС и ДБГ: Партньорите от Реформаторския блок бламират преговорите
СДС и ДБГ: Партньорите от Реформаторския блок бламират преговорите / снимка: БГНЕС

Ръководствата на СДС и ДБГ изразяват категоричното си несъгласие с опитите на партньорите си от Реформаторския блок - ДСБ, НПСД и БЗНС, - да подменят сериозния политически разговор за единната регистрация на Блока за местните избори с неистини, представени пред медиите. Това се посочва в позиция на Съюза на демократичните сили и Движение България на гражданите”, изпратена до медиите.

Тя е по повод на представената днес пред журналисти информация, че ръководствата на ДСБ, БЗНС и НПСД, които са част от Реформаторския блок, са се разбрали за единна регистрация на местните избори.

„На днешното партийно мероприятие на ДСБ, с участието на НПСД и БЗНС е обявено, за наша изненада, че вече е постигнато съгласие за единна регистрация на три от партиите в Реформаторския блок. Считаме това за ненужно и провокативно преди обявеното заседание на лидерите на петте партии”, заявяват от ръководствата на партиите на Меглена Кунева и на Божидар Лукарски.

„От ДБГ поискахме единна регистрация на реформаторите за местния вот още на 18 април 2015 г., след което още шест пъти различни форуми на ДБГ официално потвърдиха тази политическа позиция. СДС на 9 юли заяви позицията си за единна регистрация при спазване на Учредителното споразумение на РБ от декември 2013 г. Несъгласуваната акция, на която сме свидетели, е тревожна и изразяваме силното си политическо притеснение, че е пореден опит за бламиране на Учредителното споразумение и заменянето му със задкулисни договорки, за които СДС и ДБГ не са информирани”, се казва още в позицията на двете партии.

За 31 август са предвидени преговори за единната регистрация и ние приемаме днешния акт като опит за тяхното бламиране, добавят от ДБГ и СДС.

„Ходът на партньорите ни обезсърчава структурите по места и дава предимство на опонентите ни. Считаме, че приоритетите на националната политика, в която участваме като управляващи партии, изисква изграждане на политическия диалог, а не неговото разрушаване чрез подобни акции. Призоваваме партньорите ни от РБ към повече почтеност и колегиалност при обявяване на политически позиции от името на коалицията”, се казва още в общата позиция на ДБГ и СДС.