АБВ със сериозни амбиции за местните избори
АБВ със сериозни амбиции за местните избори / снимка: БГНЕС, архив

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков внесе документите за регистрация на партията в Централната избирателна комисия тази сутрин.

АБВ е единствената политическа сила, която ясно си е формулирала целите, които си поставя - 200 000 гласа, което е удвояване на гласовете в сравнение с получените гласове по време на парламентарните избори, коментира Петков. Това според него е тежка и амбициозна задача, но като човек, който познава партията, вярва, че това е нещо изпълнимо.

"За нас е важно нашите общински структури да имат и свободата и отговорността при номинациите за кандидати за кметове и при структурирането на листите за общински съветници", продължи той.

Днес е второто заседание на Националния съвет на АБВ от планирани три за утвърждаване на кандидатурите за кметове.

По думите на Петков, АБВ води разговори с местни структури и в част от общините може да се постигне коалиционно съгласие с БСП, в друга част ръководството на левицата обрича кандидатите си за кметове на "изборна самота, а самотата не е добър знак в политиката", посочи той.

„Ние сме лява, патриотична организация, а не патриотарска. Не сме слагали строги ограничения, но волята на структурите ни е да се явят със самостоятелни кандидатури на повечето места, а това говори за сила и самочувствие на структурите на ръководствата", посочи Петков. Това, според него, е достойно за уважение, защото става дума за млади ръководства, които се изправят срещу големите структури на силните партии.

По думите на Петков АБВ не е проблемът, а решението в ляво, защото за един парламентарен сезон са показали как се прави политика и чрез вицепремиера Ивайло Калфин, и чрез парламентарната група на АБВ, заради която с много силен и тежък диалог все пак е бил приет пакет от закони в социалната сфера, с подкрепата на синдикатите и работодателите.

Той посочи също, че АБВ иска силни общини в силна държава, както и разширяване на правомощията на местното самоуправление. "Ние сме единствените, които говорят за второ ниво на местно самоуправление и за съжаление и на тези местни избори, ще отидем без подготовка за второ ниво на местно самоуправление", посочи той и допълни, че тук проблемът вече не са европейските структури, които ще ни накажат, защото не изпълняваме собствените си ангажименти.