Меркел, Оланд и Путин организират нова среща на върха за Украйна
Меркел, Оланд и Путин организират нова среща на върха за Украйна / снимка: БГНЕС, архив

В телефонен разговор днес Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Владимир Путин се обединиха около идеята, че е полезно през следващите седмици да се организира среща на върха, посветена на Украйна, предаде АФП, като цитира френското президентство.

Френският президент, канцлерът на Германия и държавният глава на Русия са оценили прилагането на мерките, приети на Минската среща през февруари. Те са потвърдили, че се придържат към Нормандския формат (Меркел, Оланд и Путин и украинския президент Порошенко) на преговорите.

Тримата ръководители енергично подкрепиха призива за пълно прекратяване на огън от 1 септември по случай започването на новата учебна година, се посочва във френското комюнике. Те разговаряли и за подготовката на изборите в Украйна. Сключените през февруари мирни споразумения, наречени Минск 2, предвиждат да бъдат организирани местни избори в зоната на украинския конфликт преди края на 2015 г. в съответствие с украински закон и международните норми.

Те предвиждат също примирие в проруския изток на страната, където от април 2014 г. досега загинаха повече от 6800 души. През последните седмици обаче има нарастване на насилието в района, за което Москва и Киев взаимно си прехвърлят отговорността.

Източник: БГНЕС