Пъстра трапеза на гости в Джулюница
Пъстра трапеза на гости в Джулюница / DarikNews.bg

Фестивалът „Пъстра трапеза на гости на моя роден град” днес гостува в Джулюница. Лясковското село е сред редовно избираните места, посещавани от единственият по рода си у нас пътуващ кулинарен форум. Той показва нагледно разнообразието на българската кухня в различните региони. От създаването си през 2009 г. фестивалът е посетил десетки населени места. Заради разнообразните инициативи, изложби и конкурси, фестивалът спечели доверие както сред представителите на бизнеса, така и сред малките и по-големи почитатели на добрата кухня. Създател и организатор на фестивала е шеф Пеньо Иванов.

Целта на кулинарния празник е да представи богатото културно наследство на България, като привлече интереса на гостите към запазени традиционни занаяти, богатството на българския фолклор и разнообразието на регионалната кухня. Фестивалът дава възможност на присъстващите да се докоснат до живите традиции, да сътворят различни предмети заедно с майсторите и да опитат вкусните традиционни гозби.

Специални гости на фестивалите са били освен професионалните готвачи и младите им наследници от гимназиите по туризъм, и много известни личности, кметове на градове и общини. На всяко издание майсторството си демонстрират и едни от най-добрите занаятчии и фолклорни изпълнители в страната, мнозина от тях – носители на наградата “Пазител на традициите”.

Село Джулюница е номинирано за приза "Пазител на традициите" в националната инициатива на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите -7 (А.Р.И.З.-7), която организира и фестивала. В самото събитие ще участва и носител на приза от Велико Търново - Атанас Пеев. Той спечели приза през 2013 г. в категорията за млади занаятчии. Атанас е художник-скулптор и ковач, а така също свири на гайда. В тазгодишните номинации е включен колегата му Николай Беляшки, който също работи като ковач във В. Търново.