Стотици самодейци се надпяваха на мегдана в Писарево (СНИМКИ)
Стотици самодейци се надпяваха на мегдана в Писарево (СНИМКИ) / снимки: Пресцентър - Община Горна Оряховица

Стотици самодейци от цялата страна се надпяваха на петото издание на Националния празник на автентичния фолклор „На мегдана” в горнооряховското село Писарево. Всяка година празникът събира все повече почитатели и пазители на българския фолклор и родните традиции. Тази година участие взеха 80 групи и индивидуални изпълнители от 50 населени места от цяла България.

Празникът бе открит от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, който пожела на участниците да бъдат все така ревностни пазители на българските фолклор и традиции и да ги предават на бъдните поколения. Поздрави към гостите от цялата страна отправиха и заместник-кметът на Общината Йорданка Кушева, кметът на Писарево Ахмед Мустафов, председателят на общинската структура на Съюза на пенсионерите Николинка Костова.

Изпълненията на мегдана в селото започнаха още от рано сутринта. На сцената се редуваха малки и големи изпълнители от фолклорни певчески групи, разказвачи на народни предания и легенди, инструменталисти, индивидуални изпълнители. Най-малката участничка бе 4-годишната Теодора Светославова от гр. Грамада, Видинско. На сцената застана и 80-годишната Кинка Петрова от с. Върбица. За първи път на празника бе представен и обичай от Детската фолклорна група „Ресненче” при НЧ „Народна просвета – 1974” с. Ресен. Младите фолклористи показаха пред публиката обичая „Мартуване”, който се изпълнява на празника Благовещение за пречистване на домовете. Гост на празника бе и народният певец Стоян Варналиев, ученик на голямата Вълкана Стоянова.

Докато на сцената се редуваха една след друга фолклорните групи, край селската чешма гостите на празника имаха възможността да опитат вкусна бобена чорба, приготвена под вещото ръководство на Ивайло Иванов. Шестте казана с близо 250 литра от гозбата къкреха на огъня от рано сутринта. Освен да похапнат от вкусната бобена чорба, местните хора подканяха гостите да пият и от водата на селската чешма. Има поверие, че който отпие от нея, остава в Писарево. Много хора са минали от тук, пили са от водата и много от тях са останали в селото, твърдят местните хора.

Петото издание на Национални празник на автентичния фолклор бе организирано от Община Горна Оряховица, кметство Писарево, Клуб на пенсионера „Янтра – 96” и НЧ „Съгласие - 1905”.