Проекти за над 3,4 млн. лв. са спечелени от общини в Смолянско по Норвежкия механизъм
Проекти за над 3,4 млн. лв. са спечелени от общини в Смолянско по Норвежкия механизъм / dariknews.bg

По Норвежкия механизъм, общини от Смолянска област успяха да спечелят проекти за над 3,4 млн. лева”, съобщи министърът на енергетиката ТеменужкаПеткова.

Тя обяви, че Смолянска област е фаворит по Норвежката програма и е с най-голям размер на финансиране. От 28 одобрени проекта за страната, 8 са в Смолянският регион, като обхващат четири общини в областта. Сред спечелилите 11 обществени сгради в Смолянска област са: Второ ОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, Шесто ОУ и ГПЧЕ „Иван Вазов и ОДЗ „Родопчанче” - в община Смолян, СОУ "Антим I" и ОУ "Васил Левски" в Златоград.

Министър Петкова каза още, че енергийната ефективност е един от основните приоритети на правителството в сектор „Енергетика”, защото с тези мерки на практика ще може да се пестят средства, които да се насочат другаде. „Една от важните политики в енергетиката е свързана с енергийната ефективност. Аз се радвам за разбирането от страна на министър Петкова, че инвестициите в енергийна ефективност са особено важни и с висока възвръщаемост за област Смолян, тъй като тук зимният сезон е най-дълъг, а и напоследък се задълбочи проблема със замърсяването от твърди битови отпадъци.”, заяви областният управител Недялко Славов във връзка с одобрените проекти в област Смолян за енергийна ефективност по Норвежката програма.