Ню Орлиънс празнува възстановяването си десет години след Катрина
Ню Орлиънс празнува възстановяването си десет години след Катрина / снимка: Guliver/Getty Images

С молитви, звън на църковни камбани и изпълнения на духови оркестри жителите на американските щати Мисисипи и Луизиана отдават днес чест на загиналите в урагана Катрина, благодарят на всички, помогнали за възстановяването, но и празнуват напредъкът, постигнат в този регион след опустошителната стихия, съобщи АП.

Най-скъпите природни бедствия за човечеството

Преди 10 години - на 29 август 2005 г. - ураганът Катрина връхлетя южните части на САЩ и се превърна в една от най-смъртоносните бури в американската история. Стихията и причинените от нея наводнения отнеха живота на над 1800 души и нанесоха щети за 151 млрд. долара

В Мисисипи църковните камбани днес отекнаха в момента, в който бурята достига до сушата, а в парк в град Билокси свещеници и известни личности присъстват на възпоменателна церемония, последвана от концерт в чест на възстановяването на града.

Преди 10 години ураганът помете и изхвърли лодки и яхти далеч от крайбрежието на Мисисипи и отнесе цели къщи, като остави от тях само бетонни стълби, водещи доникъде.

Ураганът Катрина разкри грозната страна на Америка

В Луизиана пък град Ню Орлиънс използва десетата годишнина от преминаването на Катрина, за да демонстрира на света колко далеч е стигнал във възстановяването, включително в подобрението на морските диги. Цял ден официални представители полагат венци на мемориала на жертвите на урагана, издигнат при една от скъсалите се диги на Ню Орлиънс.

Източник: БТА