До 50 000 лв. за ромска булка
До 50 000 лв. за ромска булка / снимка: Thinkstock/Getty Images

Интернет и модерните технологии вече са навлезли и в традиционния пазар на ромски булки, който се провежда навръх Голяма Богородица по стар стил край Бачковския манастир. И тази година там се стекоха стотици мургави младежи и девойки от цяла България, пише „Труд".

Мнозина от тях бяха "въоръжени" с таблети, айфони и мобилни апарати последен писък на техниката и си правеха снимки за спомен на фона на Светата обител, където палеха свещи и се молеха за здраве, берекет и бъдещо семейно щастие пред чудотворната икона на Света Богоридица.

"Пазарлъци за младите хубавици вече не се водят по поляните и кръчмите край Бачковския манастир. Наддаването вече става по Skype или Facebook. Колкото по-хубаво е момичето, толкова повече са кандидатите и мераклиите за ръката и сърцето й. Този, който предложи най-добра цена и девойката го хареса за младоженец, я взема и отива заедно с родителите си в дома на бъдещата си булка. Именно там става и плащането кеш - в левове, евро, жълтици, пръстени, синджири или кой каквото има", обясняват "експертите" Васил (на 25 години) и Коста (на 20 години).

Двамата са от Хасково, облечени са в нови и модерни дрехи и също са дошли край Бачковския манастир да си търсят млади булки, които трябва да са работливи и непременно девствени.

Непорочността задължително се проверява от родителите на младоженеца и влияе върху цената на "стоката", която тръгва от 1000 лв. и понякога достига до рекордни суми от порядъка на 25 000-30 000 или дори до 50 000 лв. Има обаче и случаи, в които булката се връща обратно на семейството си, ако се окаже, че вече е "ползвана" от друг.

Компромисното решение е връщане на капарото, половината или цялата сума, ако младите се харесат и решат, че в 21 в. това не е проблем.

Но ромите калайджии са много чувствителни на тази тема и затова майките и бащите бдят над своите момичета и ги пазят като зениците на очите си. Най-търсени за булки са стройни девойки между 15 и 17 години с руси къдрици и светлосини очи.