Изправят пред съда арестуваните за камиона ковчег българи
Изправят пред съда арестуваните за камиона ковчег българи / снимка: БГНЕС

Четиримата заподозрени за трагедията с откритите 71 мъртви бежанци в камион на австрийска автомагистрала ще бъдат изправени днес пред унгарски съд, предаде Франс прес.

Унгарската полиция съобщи, че задържаните са трима българи и един афганистанец.
Прокуратурата в унгарския град Кечкемет посочи, че на днешното заседание при закрити врата ще поиска заподозрените да бъдат оставени в предварителния арест, уточнява Асошиейтед прес.

Камионът със 71 мъртви бежанци беше открит в четвъртък, паркиран в аварийната лента на автомагистралата между Виена и Будапеща. Заподозрените бяха задържани по-късно през деня в Унгария.

Не е ясно колко време телата са били в камиона, който според унгарската прокуратура е потеглил от Кечкемет. Австрийските власти заявиха, че единият от заподозрените е бил собственик на камиона, а други двама се редували да шофират.

Австрийски представител, цитиран от АФП, твърди, че пътуването на тези 71 бежанци от Сирия до смъртта им на европейска автомагистрала е донесло на трафикантите 700 000 евро.

Австрия вече обяви, че ще поиска екстрадирането на четиримата задържани, които според прокуратурата могат да бъдат съдени за убийство.

Източник: БТА