Трима българи арестувани по подозрение за участие в нелегален трафик на хора. Това потвърди пред Нова телевизия външният министър Даниел Митов. Той обаче отказа да съобщи имената задържаните, защото в момента тече разследване.

Тримата българи бяха задържани заради камиона-ковчег, в който се задушиха 71 мигранти в Австрия.

„Най-вероятно не става въпрос за трафик на хора през територията на България. Трафикантските мрежи до такава степен са се разраснали и са създали своя логистика, че това се е превърнало в ужасяващо доходоносен бизнес. Националността в случая няма значение, защото съучастници има във всяка държава. Именно затова в рамките на ЕС трябва сериозно да се затегнат мерките и наказанията срещу такива престъпни групи", коментира още Митов.

"Отдавна сме започнали работа по този въпрос. Законодателството ни до този момент предвиждаше единствено глоба между 1000 и 8000 лева, което е смешно. Затова на първо четене вече минаха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат много по-строги наказания. Предвижда се до три години затвор, а при установяване на съучастие на длъжностни лица - и конфискация на имущество", поясни Митов.

Източник: Novanews.bg